چگونه از منطقه امن خود بیرون بیاییم؟
چگونه از منطقه امن خود بیرون بیاییم؟تقریباً همه ما برای راحتی روح و ذهن خود در زندگی یک منطقه را در فکر خود به صورت معنوی یا در زندگی به صورت فیزیکی ساختهایم که از آن فراتر نمیرویم و به دیگران نیز اجازه ورود به آن را نمیدهیم.
زمانی اما بهترین شانسها و موقعیتهای خوب برای ما در بیرون از این منطقه قرار دارند و رسیدن ما به آنها لازمه داشتن شجاعت برای خارج شدن از این محیط امن است. در این مقاله قصد داریم درباره بیرون آمدن از منطقه امن خود صحبت کنیم و راهکارهای آن را بررسی کرده و فواید آن را بیان کنیم. پس تا پایان این مطلب کاربردی از سری مباحث توسعه فردی با ما همراه باشید.
چگونه از منطقه امن خود بیرون بیاییم؟
قبل از اینکه درباره خروج از منطقه امن صحبت کنیم، بهتر است اول بدانیم که منطقه امن چیست. بسیاری از ما به صورت ناخودآگاه این موضوع را برای خود ایجاد کردهایم و علت نرسیدن به بعضی از اهداف نیز این است که نمیدانیم این منطقه چیست. منطقه امن درواقع یک حالت روانشناختی است که در آن تمام چیزها برای یک فرد آشنا هستند و با آنها احساس راحتی میکند. وی در آنجا محیط را تحت کنترل دارد و استرس و تنش کمتری را نیز تجربه میکند.
درواقع زندگی در این منطقه به صورت ثابت جلو میرود. به عنوان مثال یک فرد فقط خانواده خود را به عنوان افراد مورد اعتماد در زندگی خود قبول دارد، زیرا در میان آنها کمبود و آسیبپذیری کمتری را تجربه میکند و یک شغل روتین را نیز به عنوان کار روزانه خود قبول کرده است، زیرا استعداد او در آن کار ثابت شده و چون هر روز آن را انجام میدهد احتمال بروز مشکل برای وی بسیار کم است و باعث تنش و اضطراب برای او نمیشود.
تمام این موارد درواقع یک منطقه امن را برای یک شخص تشکیل میدهند. حال تصور کنید که یک شغل عالی برای شخصی که در کسبوکار خود منطقه امن ایجاد کرده است وجود دارد. لازمه داشتن آن شغل عالی، بیرون آمدن از شغل روتین قبلی و تجربه کردن یک نوع محیط جدید برای آن فرد است. به این معنا که باید از منطقه امن خود بیرون بیاید.
حال این کار چگونه انجام میشود؟ در ابتدا شخص گارد میگیرد و نسبت به اینکه بخواهد از محیط آسایش و راحتی خود خارج شود و ریسک بپذیرد امتناع میکند. اما با کمی تمرین و انجام بعضی از کارها ممکن است که بتواند این کار را انجام دهد. در زیر تعدادی از روشهای چگونگی خروج از منطقه امن را بیان میکنیم و توضیح میدهیم.
مشخص کردن اهداف خود
خیلی از افراد دلیلی را برای خروج از منطقه امن خود پیدا نمیکنند، این افراد درواقع هدفی بیرون از منطقه امن یا در زندگی خود ندارند و به همین خاطر زندگی روتین خود را ترک نمیکنند؛ بنابراین مشخص کردن یک هدف در زندگی که بیرون از منطقه امن ما باشد و همینطور والاتر از زندگی کنونی ما باشید نیز برای خروج از محیط امن به ما کمک میکند. این کار ذهن انسان را برای پذیرش ریسک و داشتن شجاعت آماده کرده و باعث بروز چالشهای هیجان انگیز میشود.
ریسک و شکست را قبول کنید
هر زمانی که از ریسک صحبت میشود، اولین چیزی که به ذهن هر کسی میرسد وجود استرس و تنش عصبی ناشی از ریسک است. به همین خاطر کسانی که در منطقه امن قرار دارند، ترجیح میدهند هیچوقت ریسکی را در زندگی متحمل نشوند و نخواهند که آن را تجربه کنند.
این درست است که ریسککردن اضطراب به همراه دارد و حتی باعث شکست میشود. اما ما میتوانیم در هنگام ریسک نیز محتاطانه عمل کنیم و همه جوانب را بسنجیم و درست جلو برویم. حتی اگر شکست بخوریم نیز اولا از شکست تجربه و درس میگیریم که بار دوم آن را بهتر و درستتر انجام دهیم و دوما پشیمان نیستیم که چرا این کار را انجام ندادهایم و عذاب وجدان ناشی از انجام ندادن کار را نداریم.
حتی ممکن است با ریسککردن تواناییهای خود را نیز بسنجیم و ببینیم که آیا برای آن کار ساخته شدهایم یا خیر. پس یکی دیگر از راههایی که باعث میشود از منطقه امن خود خارج شویم، قبول کردن ریسک و پذیرفتن شکست و درس گرفتن از آن است.
عزت نفس خود را تقویت کنید
برای اینکه بتوانید از منطقه امن خود خارج شوید، باید عزت نفس خود را تقویت کنید و به خود اعتماد داشته باشید. تا زمانی که این اتفاق درون شما رخ ندهد، جرئت خروج از این دایره را ندارید.
برای تقویت عزت نفس خود به توانایی و استعدادهای خود توجه کنید. قطعاً همه ما تواناییهایی را داریم که یا از طرف خود ما دسته کم گرفته میشوند و یا اینکه توان تقویت این تواناییها در ما وجود دارد و برای پیشرفت آنها کاری انجام نمیدهیم. به محض اینکه خود را به عنوان یک شخص توانمند باور کنید و قبول کنید که میتوانید استعدادهای خود را پرورش داده و تواناییهای خود را گسترش دهید، امکان خروج شما از منطقه امن فراهم شده و وارد مرحله جدیدی از زندگی خود میشوید.
شجاع باشید
بسیاری از افرادی که از منطقه امن خود خارج نمیشوند ترس از رویارویی با یک محیط جدید یا افراد جدید را دارند. این مورد نیز مانند قبول کردن ریسک است. یعنی باید با ترس خود کنار بیایید. اولین کار این است که به صورت منطقی درباره ترس خود فکر کنید. بعد سعی کنید از یک مشاور برای از بین بردن آن کمک بگیرید.
سپس تلاش کنید که با آن ترس رو به رو شوید. خیلی از اوقات افراد از چیزها یا موقعیتهایی میترسند که فقط در ذهن آنها ترسناک است و درواقع هیچ خطری برای آنها به جز عقب انداختن آنها در زندگی ندارند. پس سعی کنید هر طور که شده ترس خود را کنار بگذارید و برای منطقه امن خود یک دروازه ساخته و از آن خارج شوید.
رویا پردازی و تصویر سازی داشته باشید
رویاپردازی و تصویرسازی درباره اتفاقات خوبی که قرار است بیرون از منطقه امن برای شما بیفتد، به انگیزه گرفتن درباره خروج از منطقه امن به شما کمک میکند. شما میتوانید لذت خروج از منطقه امن و چشیدن موفقیتها را با تصویرسازی تجربه کنید و اگر خیال پردازی آن برای شما شیرین باشد پس واقعیت آن نیز بسیار بهتر و شیرینتر خواهد بود. پس قدرت خیال خود را پرورش دهید و از دایره امن خود خارج شوید.
منطقه امن ذهنی چیست؟
منطقه امن ذهنی همانطور که در بالا نیز آن را بیان کردیم، به مکانی در ذهن گفته میشود که افراد با فکر کردن به آنها در واقعیت احساس راحتی و آسایش میکند و نمیخواهد از آنها دور شود. درواقع یک فرد در ذهن خود یک منطقه را درست کرده است که در آن تعدادی از افراد، خوراکیها، کسبوکارها و چیزهایی را که به او آرامش میدهند را در آنجا قرارداده است.
به محض اینکه اتفاقی فراتر از این منطقه برای شخص بیفتد یا اینکه موقعیتی برای او باشد که بهتر از شرایط او در دایره امن باشد، شخص احساس ناراحتی زیاد میکند و بیشتر به منطقه امن خود پناه میبرد.
کتاب منطقه امن
درباره منطقه امن و خروج از منطقه امن ذهنی تا به حال کتابهای زیادی نوشته شده است. این کتابها معمولاً نوشته افراد موفق است و خیلی از آن نویسندگان نیز خود کسانی بودهاند که منطقه امنی را داشتهاند و درواقع تجربیات خود را در غالب یک کتاب به رشته تحریر درآوردهاند.
خواندن این کتابها بسیار برای ما مفید است و کمک میکند تا زودتر به هدف خود برسیم و از دایره امن خود خارج شویم. همچنین کارگاههای روانشناسی و پکیجهای آموزشی زیادی نیز وجود دارند که میتوانند در این راه به ما کمکهای بسیاری را انجام دهند.
برای دسترسی به این کتابها میتوانید به اینترنت مراجعه کنید و در موتور جستجوی گوگل آنها را سرچ کنید. سایتهای معتبری در این زمینه وجود دارند که ممکن است حتی کتاب رایگان نیز در این زمینه ارائه دهند. همچنین میتوانید به کتاب فروشیها در سراسر کشور مراجعه کنید و کتابهای مربوط به این موضوع را خریداری کنید. برای شرکت در کارگاههای روانشناسی نیز میتوانید به مراکز مشاوره و روانشناختی معتبر در سطح شهر مراجعه کرده و از شرایط آنها با خبر شوید.
خروج از منطقه امن چه مزایایی دارد؟
همانطور که در بالا نیز بیان کردیم، خروج از منطقه امن مزایای بسیاری را برای ما دارد. اول از همه باعث پیشرفت در زندگی ما میشود و اجازه میدهد تا ما حرکت رو به جلو در زندگی داشته باشیم و از روتین خود خارج شویم. بعد از آن اگر خروج از منطقه امن مربوط به کسبوکار ما باشد، باعث ایجاد درآمد بالاتر و زندگی بهتر برای ما میشود.
همچنین ما با این کار به خود اعتماد بیشتری پیدا میکنیم و احساس بهتری درباره خود و زندگی داریم پس از نظر روانی نیز تأثیر بسیار مثبتی روی ما میگذارد. باعث میشود تا با موقعیتهای جدید روبه رو شویم و چالشهایی را در زندگی انجام دهیم که به ما قدرت و تجربه بیشتر میدهد. همچنین ترسهای بی فایده را برای ما از بین میبرد و یک زندگی عالی را به ارمغان میآورد.
چه زمانی باید از منطقه امن خود خارج شویم؟
در این قسمت باید به این نکته توجه کنید که بودن در منطقه امن همیشه هم بد نیست. گاهی اوقات ممکن است یک پیشنهاد از یک فرد بیرون از منطقه امن خود داشته باشید که برای شما واقعاً خطرناک باشد. پس برای ریسکپذیری یا روبه رو شدن با ترسها باید حتماً واقع بین باشید. نه خوشبین باشید و نه بدبین، بلکه به موضوع منطقی فکر کنید و توجه کنید که برای شما مضر نباشد. پس فقط زمانی میتوانید از منطقه امن خود خارج شوید که یک هدف والا باشد، ریسک خطرناکی نباشد و باعث پیشرفت شما در زندگی شود.
از نظر روانشناسی خروج از منطقه امن مستلزم چیست؟
از نظر روانشناسی خروج از منطقه امن نیازمند این است که شخص با استرسها و اضطرابهای غیر ضروری خود مقابله کند. معمولاً افرادی که به صورت افراطی و بی دلیل استرس دارند برای خود منطقه امن به وجود می آورند. این افراد یک دایره را دور خود ایجاد کرده و هیچوقت به خروج از آن فکر نمیکنند، زیرا خروج آنها از این دایره مساوی است با بروز حالات تنش برانگیز و استرس زا و احساس ضعیف بودن و ناتوانی برای فرد.
پس اولین چیزی که از نظر روانشناسی برای خروج از منطقه امن مهم است، از بین بردن استرس کاذب است. گاهی اوقات این افراد نیازمند جلسات رواندرمانی یا روانکاوی طولانی مدت میشوند، اما این را بهخاطر داشته باشید که اگر هر کاری را برای سلامت روان خود انجام دهید، تنها باعث پیشرفت شما در زندگی میشود و اگر با یک متخصص این کار انجام شود باعث پیشرفت در زندگی شما میشود.
آیا همه افراد حاضرند در منطقه امن بمانند؟
در میان تمام افرادی که برای خود در زندگی منطقه امن ایجاد کردهاند، عدهای به آگاهی میرسند و رهنمودهای خروج از منطقه امن روی آنها تأثیر گذاشته و تصمیم میگیرند از این دایره خارج شوند.
درواقع اگر فردی به خودشناسی برسد و تواناییهای خود را بسنجد و بداند که میتواند پای خود را فراتر از محدودیتهایی که برای خود تعیین کرده است بگذارد، دیگر ماندن در دایره امن به او آرامش نمیدهد و احساس میکند که باید فراتر از آن را تجربه کند. پس اگر ما نیز این مورد را در زندگی خود داریم، بهتر است هرچی زودتر برای آن اقدام کرده و زمان را در زندگی خود تلف نکنیم.
عدم خارج شدن از منطقه امن باعث بروز چه مشکلاتی می شود؟
اگر فردی به هر نحوی خروج از منطقه امن خود را قبول نکند و از این کار امتناع ورزد، همانطور که گفتیم در زندگی خود پیشرفتی را ندارد. درواقع شخص فقط در جا میزند و این کار باعث آسیب رساندن وی به زندگی اش میشود چون او را ناتوان نشان میدهد و دیگر بقیه افراد روی این شخص حسابی را باز نمیکنند.
شاید یک مثال بهتر بتواند عمق این مشکل را بیان کند. مردی را تصور کنید که در زندگی استرس و اضطراب زیادی را بدون دلیل به همراه خود دارد، این فرد در خانواده خود زندگی میکند و به دلیل این استرسها، خانه و خانواده خود را به یک منطقه امن تبدیل کرده است. این مرد هیچ موقع خانه خود برای پیدا کردن دوستان جدید ترک نمیکند، کاری را به عنوان شغل انجام نمیدهد زیرا اگر بخواهد سرکار برود مجبور میشود از منطقه امن خود بیرون بیاید و اگر بخواهد زندگی را تشکیل دهد ترجیح میدهد که با شخصی ازدواج کند که وارد منطقه امن او شود و همان جا بماند.
زندگی این فرد سراسر مشکلات است و هیچکس روی وی حسابی را باز نمیکند و به دلیل عدم توجه افراد دیگر به او، این شخص هر روز منزوی تر و افسردهتر میشود و حتی نمیتواند ازدواج که یکی از مهمترین هدفهای یک فرد در زندگی است را انجام دهد. پس اگر خود شما شخصی با این مشخصات یا نزدیک به این مشخصات هستید، باید سریع اقدام کرده و مشکل را برطرف کنید تا تبدیل به مشکلات بدتر از این نشود.
مهم ترین دلایلی که افراد در منطقه امن خود می مانند چیست؟
در بالا نیز این موضوع را بیان کردیم که از مهمترین دلایلی که یک فرد خود را در یک منطقه امن قرار میدهد، ایجاد احساس راحتی و امنیت است که بیرون از این منطقه برای فرد وجود ندارد. درواقع یک شخص ریسک پذیر نیست و به همین دلیل ترجیح میدهد تا یک زندگی یکنواخت و بدون هدف را بگذارند تا اینکه تنش چالشها را در زندگی تجربه کند، یا به هدف بالاتر برسد و تواناییهای خود را گسترش دهد.
این فرد از استرس بیجا و یا ترس بی دلیل رنج میبرد و کاری را نیز برای از بین بردن آن انجام نمیدهد. تا زمانی که خود این شخص نخواهد که مشکل را برطرف کند، هیچکس به او در این زمینه نمیتواند کمک کند و خود این شخص باید به این باور برسد که این منطقه امن برای او مضر است و باید از آن خارج شده و یک زندگی بهتر را انتخاب کند.
چطور منطقه امن خود را کشف کنیم؟
در ابتدای این مقاله نیز بیان کردیم که ممکن است یک شخص نداند که برای خود منطقهای امن را ایجاد کرده است. این کار به صورت ناخودآگاه در ذهن انجام میشود و گاهی فرد برای به وجود آوردن آن برنامهای ندارد. در این حالت سعی کنید به رفتارهای خود دقت کنید.
آیا بی دلیل استرس دارید؟ آیا دوست دارید کاری را انجام دهید، اما ترس اجازه انجام را به شما نمیدهد؟ آیا دیگران شما را ترسو خطاب میکنند؟ یا اینکه کاری را به شما محول نمیکنند یا مسئولیتی را به شما نمیدهند؟ به اطراف خود نگاه کنید، آیا دوست و آشنای جدیدی را پیدا کرده اید یا هنوز با افراد قدیمی در ارتباط هستید؟
اگر وارد یک جمع شوید، شجاعت این را دارید که جلو بروید و با یک فرد جدید آشنا شوید؟ جواب دادن به همه این سؤالها به شما نشان میدهد که آیا برای خود منطقه امن درست کردهاید یا خیر. البته ممکن است بعضی از جوابهای مثبت به دلیل شرایط به وجود آمده باشد، اما باز هم اگر زیاد باشند میتوانند مجود منطقه امن را نشان دهند.
چگونه به منطقه امن خود بازگردیم؟
در بالا نیز این مورد را بیان کردیم که وجود منطقه امن گاهی اوقات بد نیست و واقعاً باعث امنیت برای انسان میشود. همچنین گاهی برای یک شخص آرامش را به همراه میآورد. پس سعی کنید منطقه امن خود را کاملاً از دست ندهید، تا اگر تنشی را در زندگی تجربه کردید و نیازی به تجدید قوا داشتید، به این نقطه برگردید و کمی آرامش گرفته و دوباره از آن خارج شوید. اما این نکته را بدانید که هیچوقت نباید این برگشت باعث پسرفت شما شود و خروج از آن و به زندگی عادی برگشتن نیز باید حتماً اتفاق بیفتد.
آیا منطقه امن باعث عدم موفقیت می شود؟
این مکان همانطور که گفتیم باعث جلوگیری از پیشرفت فرد میشود و ممکن است او از زندگی بازماند و از بقیه عقب بیفتد. همچنین فرد فقط زندگی روتین خود را میبیند و نمیتواند به چیزی فراتر از آن فکر کند و این باعث میشود تا زندگی او سراسر محدودیت و مشکلات شود و بهخاطر وجود مشکلات روانی ناشی از این محدودیتها از همه طرد شود. پس یکی از نیازهای ضروری ما این است که بدانیم آیا منطقه امنی را داریم یا برای خود ایجاد کردهایم و بعد از آن سعی کنیم از آن بیرون بیاییم و نگذاریم که مشکلات بدتر برای ما اتفاق بیفتد.
حضور در منطقه امن چه ویژگی هایی دارد؟
حضور در منطقه امن ممکن است برای خود فرد در ابتدا مشکلی را ایجاد نکند و خوشایند نیز باشد، اما تبعات آن مدتی بعد مشخص میشود. همچنین این منطقه برای فرد امنیت و آسایش ایجاد میکند و این نیز یکی از ویژگیهای آن است. شخصی که در منطقه امن قرار گرفته است، ممکن است تصور کند که کمتر از بقیه در زندگی آسیب میبیند ولی درواقع این شخص بیشتر از هرکسی در زندگی آسیب روانی و ذهنی بهخاطر عدم پیشرفت و افسردگی میبیند و ممکن است شرایط او هر روز نیز بدتر شود.
سؤالات متداول
1. تمرین برای خارج شدن از منطقه امن ذهن و غلبه بر ترس را از کجا پیدا کنیم؟ تمرینات برای خارج شدن از منطقه امن و غلبه بر ترس، در بسیاری از کتابهای روانشناسی معتبر و سایتهای معتبر موجود است. میتوانید با یک جستجوی مؤثر آنها را پیدا کنید و تمرینات را آغاز کنید. این تمرینات بسیار ساده هستند و همه میتوانند آنها را انجام دهند.
2. نقشه راه تغییر خروج از منطقه امن به چه صورت است؟ باید برای خروج از منطقه امن، یک نقشه راه عالی در نظر گرفت. معمولاً در اول این نقشه خود ما قرار میگیریم. یعنی باید به خودشناسی برسیم و توانایی و مشکلات خود را بشناسیم. سپس برای حل آنها به دنبال کمک برویم و تمام تلاش خود را انجام دهیم.
3. آیا حاشیه امن در روانشناسی یک مبحث درسی جدا است؟ حاشیه امن یا منطقه امن، یکی از درسهای روانشناسی است که به دانشجویان آموزش میدهد چطور با افرادی که به این شکل هستند روبه رو شوند و بتوانند به آنها کمک کنند. اگر به رشته روانشناسی علاقهمند هستید باید بگوییم که این مطلب را در آن جا نیز میخوانید و به صورت دقیقتر و بهتر با آن روبه رو خواهید شد.
4. خروج از دایره امن برای کودکان چه سودی خواهد داشت؟ اگر یک کودک برای خود دایره امن ایجاد کرده است، بهتر است به او کمک کنید تا از آن خارج شود و این مورد به بزرگسالی او کشیده نشود. بیشتر بزرگسالانی که دایره امن دارند، آن را از کودکی خود ساختهاند.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید