همه چیز درباره استارتاپ
تعریف و درک مفهوم استارتاپ
استارتاپ به پروژههایی گفته میشود که در طی آن، یک ایده خام، به کمک تلاش یک گروه به تولید یک محصول میانجامد و شرایط لازم برای فروش آن محصول محیا میشود.
در این مورد که آیا هر فعالیت تازه ای را میتوان استارتاپ در نظر گرفت یا نه، نظرات مختلفی وجود دارد. در اغلب کتابهای کارآفرینی، معنای وسیعی برای استارت آپ در نظر گرفته میشود و هر کسب و کار نوپایی و تازه ای استارتاپ نام گرفته میشود.
رایج شدن مفهوم استارت آپ قدیمی نیست وتقریبا یک یا دو دهه ازبه کارگیری این لفظ در ایران و در دیگرنقاط جهان میگذرد، اما، شاهد استفاده پرتکرار از این عنوان برای مشاغل مختلف هستیم. استفاده از این لغت برای کسب وکارهای مختلف به تنهایی، اعتباری به آن ها نخواهد داد و این تلاش اعضای گروهاست که موجب موفقیت آنها می شود. در این مقاله از تام آکادمی به شرح جامعی از استارتاپ خواهیم پرداخت.
معادل فارسی استارت آپ چیست؟
دربعضی وبسایتها چنین آمده است که فرهنگستان ادب لغت کارآغازیان را تحت عنوان معادل فارسی استارت آپ انتخاب کرده است، اما فرهنگستان این ادعا را رد کرده است.
اگربکارگیری لغت استارت آپ را مناسب نمیدانید، استفاده ازلغت شرکت نوپا میتواند مناسب باشد.واژه ای که در برخی از کتابهای مربوط به استارت آپ نیزاستفاده شده است.
استارت آپ کل مسیررا از ابتدا تا انتها طی میکند و همه ی مراحل را به صورت یادگیری اصول اساسی آن انجام میدهد. ممکن است آغاز استارت آپ به شکل یک کار علمی پیچیده مثل یک اختراع در زمینه ی نرم افزار باشد، یا اینکه یک گروه تصمیم به ایجاد تغییر در یک محصول ساده داشته باشند و محصول را به عنوان یک محصول جدید وارد بازار کنند.
ایدههای موفق استارت آپی جهانی و ایرانی لزوماً بر پروژه های علمی سخت و پیچیده کار نمیکنند؛ بلکه در تولید و فروش یک محصول، موفقتر از رقبا هستند.
تاریخچه استارتاپ
اگر به تاریخچه استارت آپ نگاهی بیاندازیم، مطمئناً میتوان آغاز آن را با شروع تمدن بشری و مبادله و خرید و فروش کالا ها گره زد. اما شروع بکارگیری لغت استارت آپ به سال 1911 میلادی بازمیگردد که شروع آنها با شرکتهای سیلیکون والی آغاز شد.
از موفق ترین و اولین استارت آپ ها در دنیا، شرکت اپل است که توسط استیو جابز پایه ریزی شد.یکی از استارتاپ های دیگر معروف جهان که همه به نوعی با آن سر و کار داریم، استارتاپ شرکت گوگل است که ایده آن در سال 1997 مطرح شد. امروزه میتوان موتور جستجوی گوگل را به عنوان قوی ترین موتور جستجو در جهان معرفی کرد.
چرا راه اندازی استارت آپ جذاب است؟
اگر شروع استارت آپ را به عنوان یک کسبوکار جدید و نو در نظر بگیریم، جنبه روانی این مسئله بیشتر از این موضوع نشأت میگیرد که اغلب انسانها به چالشهای جدید و در حقیقت دیده شدن علاقه مند هستند. وقتی که شخصی شروع به تولید یک محصول جدید در جامعه میکند، تعداد افرادی که این محصول را خریداری میکنند و به عنوان انتخاب اول خود بر میگزینند، میزان موفقیت این استارت آپ را مشخص میکند.
با این تفاسیر، مواردی مانند:
- تازه بودن،
- دیده شدن،
- حمایت های دولتی برای استارت آپ ها،
- منحصر به فرد بودن،
- و انگیزه به رسیدن به هدف از صفر تا صد
مهم ترین دلایلی هستند که اغلب افراد به راه اندازی استارت آپ روی می آورند.
به چه دلیل اغلب استارت آپ ها شکست میخورند؟
سوال اصلی که ذهن همه را درگیر می کند؛ این است که چرا درصد شکست استارتاپ ها نسبت به موفقیتشان بیشتراست؟
فرض میگیریم که شما از یک فروشگاه اینترنتی خارجی دیدن کردهاید و میبینید که از نظر تعداد مشتریان و فروش در سطح خوبی است.احتمالاً شما هم فکر میکنید که:
- با صرف هزینه ای میتوانید یک فروشگاه اینترنتی راه اندازی کنید،
- محتوا خود را در آن بارگذاری کنید،
- بر روی بهینه سازی و محتوای گرافیکی آن کار کنید،
- کار با ابزارهایی مانند گوگل ادوردز را آموزش بیبینید،
- بر روی مشتریان خود کار میکنید،
- چند نفر پرسنل کار بلد استخدام میکنید،
- و در نهایت کم کم فروش تان را افزایش میدهید.
به جرات میتوان ادعا گفت که خیلی کسب وکارهای اینترنتی تنها همین مراحل را طی میکنند. اما بزرگترین تفاوتی که میان یک استارتاپ موفق و یک استارت آپ شکست خورده وجود دارد، تلاش زیاد و مستمر و علم و دانش اعضای تیم است.
گذراندن یک مسیر برای تجاری کردن یک محصول کار آسانی نیست و اغلب استارت آپ هایی که در این مسیر شکست میخورند، صرفاً به خاطر عدم تلاش کافی و خستگی درمسیر رسیدن به هدف بوده است.
تفاوت استارت آپ ها با کسب وکارهای سنتی
رشد استارت آپ ها به صورت مرحلهای اتفاق می افتد
میتوانیم استارت آپ را به یک پیاز تشبیه که مراحل رشد را به صورت مرحله ای طی کرده و به بلوغ میرسد. اما در کسبوکار سنتی معمولاً سرمایه یک کار جدید تأمین میشود و بلافاصله مراحل فروش آن نیز آغاز میشود. به عنوان مثال، اگر شما لباس جدیدی را تولید کنید، برای آن بازاریابی کافی انجام دهید، نظر مشتریان خود جلب کنید و به کسبوکارتان رونق بدهید، شما استارت آپ را به شکل دقیق خود اجرا کردهاید. اما اگر مغازه ای را اجاره کنید ول باس هایی از برندهای مختلف را در آن قرار دهید و بفروشید، در اینجا شما از یک سبک سنتی استفاده کردهاید.
استارتاپ ها بر اساس مبانی علمی توسعه پیدا میکنند
نکته مهمی که درمورد استارت آپها وجود دارد این است که پیشرفت و توسعه آنها بر اساس اصول علمی انجام می شود و تبلیغات فروششان نیز با توجه به مبانی علمی رخ می دهد. پس وقتی هدف شما راه اندازی یک استارت آپ است، باید یک دانش جدید را یاد بگیرید و به مرور آن را گسترش دهید. این در حالی است که در کسب وکار سنتی، میتوانید تمامی مراحل کار را از شخصی دیگر یاد بگیرید و بلافاصله بعد از آن وارد بازار کار شوید.
مراحل راه اندازی استارتاپ
اگر قصد دارید یک استارت آپ راه بیاندازید، باید این مراحل را دنبال کنید:
1. ایدهپردازی
استارت آپ از یک ایده آغاز میشود، این ایده میتواند جدید و نو باشد و یا امکان دارد از یک کسب وکار خارجی یا داخلی گرفته شده باشد. مثلا، قرار نیست که همیشه یک کسب وکار جدید بر مبنای یک اختراع آغاز به کار کند، شاید یک فرد بتواند با خلاقیت وبا ایجاد تغییری کوچک دریک فلاسک چای، توجه مشتریان را جلب کرده و آن را به فروش برساند. پس قرار نیست ایده شروع یک استارتاپ همیشه پیچیده و سنگین باشد یا هزینه زیادی لازم داشته باشد.
2. تحقیق و تعیین نقشه راه
گام دوم که برای شروع استارت آپ باید بردارید، این است که یک کاغذ سفید بردارید و نقشه راه را بنویسید. این یک طرح خام از ایده شما و مسیر کلی ای است که شما باید طی کنید و باید در آن تعیین کنید که میخواهید به چه اهدافی برسید. همانطور که گام اول را با ایده پردازی برداشتهاید، بهتر است کمی خیال پردازی کنید و هدفتان را تا جای ممکن جلو ببرید.
بعد ازتعیین کردن هدف نهایی، زمان این رسیده است که مسیر خود را به چند مسیرکوتاه تر تقسیم کنید و چندین هدف کوچک و بزرگ برای خود در نظر بگیرید. به عنوان مثال اگر قصد دارید به شهری دیگر مسافرت کنید، باید در مسیرتان مشخص کنید که به کدام یک از روستاها یا شهرستانها قرار است برسید و هدف شما درآنجا چیست.
در مرحله بعد، باید تحقیق انجام دهید. داشتن یک ایده خام خوب است، اما همان قدر خطرناک نیز است و ممکن است شما را از مسیر خارج کند. تحقیقات شامل بررسیهای مختلف در مورد محصول و همچنین استقبال مشتریان از این محصول است. بهترین نقطه برای شروع تحقیق این است که از افراد خانواده خود بخواهید که در مورد ایده تان نظر دهند و اگر ایرادی در این مسیر وجود داشته باشد، به شما گوش زد کنند.
3. ثبت ایده خود و ادعای مالکیت کردن
در مرحله سوم از طریق اندازی استارت آپ باید به سراغ ثبت ایده خود و ادعای مالکیت ایده تان بروید. اگر ایده شما تکراری و از سایر شرکتها و کسبوکارهای گرفته شده است، کار شما زیاد سخت نیست و برای ثبت آن نیازی به مراحل دشواری ندارید.
برای ثبت اختراع و ایده خود، به پایگاه اطلاع رسانی مالکیت معنوی بروید و مراحل ثبت اختراع خود را طی کنید تا بتوانید به مالکیت آن ادعا کنید. همه مراحل انجام ثبت اختراع در این وبسایت آموزش داده شده است پس از ثبت آن، یک گواهینامه ثبت اختراع به شما داده میشود که میتوانید از طریق آن ادعای مالکیت داشته باشید.
4.تهیه ی یک نمونه ابتدایی
اول مشخص کنید که محصول نهایی شما چه چیزی قرار است باشد و آیا امکان تولید نمونه اولیه آن وجود دارد؟ توجه داشته باشید که:
کارهای خدماتی، به تولید نمونه اولیه احتیاج ندارند، اما تحقیقات در آنها لازم است؛
کارهای آزمایشگاهی به تولید نمونه اولیه نیاز دارند هستند و تحقیقات نیز در آنها ضروری است؛
ایدههای اینترنتی برای تولید نمونه اولیه آسانتر هستند و باید با سرعت بالاتری انجام گیرد؛
تولید نمونه اولیه برای یک محصول ویژه سختتر است و باید از افشای آن خودداری کرد؛
تولید نمونه اولیه یک محصول باید با تحقیق در مورد بازاریابی و نیاز مشتریان همراه باشد.
پس اگر مشخص کردهاید که محصول نهایی شما به چه شکلی است، باید ببینید که عکس العمل جامعه نسبت به نمونه اولیه چطور است. پس، تلاش کنید که چند نمونه اولیه تهیه کنید که کیفیت آنها برای اکثریت جامعه قابل قبول باشد.
5. عرضه نمونه اولیه به جامعه هدف کوچک و تحلیل بازار
در مرحله دوم پیشنهاد دادیم که بهتر است ایده خود را به افراد نزدیک خود نشان دهید و نظرشان را بپرسید. اما در این مرحله، با توجه به این که ایده خود را به ثبت رسانده اید و میتوانید ادعای مالکیت داشته باشید، میتوانید جامعه هدف را گسترش دهید. چند نمونه اولیه را تولید کنید (در مورد محصولات فیزیکی بهتر است 100 نمونه باشد)، و آنها را در اختیار جامعه هدف مورد نظر خود قرار دهید و، یک فرم نظرسنجی نیزبه آن ها بدهید. از آن ها بخواهید که از محصول استفاده کنند و در مورد آن نظر دهند.
فرم نظرسنجی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- کیفیت کاری محصول؛
- کیفیت ظاهری محصول،
- کیفیت خدماتی محصول؛
- قیمت به صرفه برای محصول؛
- پیشنهاداتی برای بالا بردن کیفیت محصول؛
- میزان تمایل مشتریان به محصول؛
- احتمال موفقیت وگسترش محصول در بازار؛
- نیازها و نواقص عملکردی محصول.
7. پیدا کردن سرمایهگذار
یکی از مهمترین مراحل و شاید چالش اصلی برای شروع یک استارت آپ، پیدا کردن یک سرمایهگذار برای پروژه است که بتواند ریسک سرمایهگذاری بر روی یک ایده جدید را قبول کند. در بالا به این نکته اشاره کردیم که استارت آپ ها اغلب با ایدههای تازه و جدید شروع نمیشوند و ممکن است در برخی از آنها ایدههای تکراری و اجرا شده در سایر کشورها اجرا شود. بنابراین، پیدا کردن یک سرمایه گذار بعد از مدتی ممکن است امکان پذیر باشد، اما نیاز است که نوع سرمایه گذاری آنها نیز تعیین شود.
چه مواردی در موفقیت استارت آپ تاثیر دارند؟
- بنیانگذاران
- تیم
- استراتژی رشد
- محصول استارت آپ
- بازاریابی و مارکتینگ
استارت آپ ویکند (startup weekend) چیست؟
آخرین بحثی که در رابطه با استارت آپ وجود دارد، استارت آپ ویکند است که یک همایش به صورت آموزشی است برای کارآفرینان و افراد صاحب ایده، تا در طی آن بتوانند ایده هایشان را با یکدیگر در میان گذاشته و آنها را مورد قضاوت داوران حاضر در همایش قرار دهند. این برنامه از این جهت مهم است که تعداد زیادی از افراد در آن شرکت می کنند و در کشورهای بزرگ دنیا برگزار میشود. درایران ما نیز هر سال این برنامه اجرا می شود که در سال جاری نیز برگزار خواهد شد.
روند جریان استارت آپ ویکند به این شکل است که افراد شرکت کننده ازعصر پنجشنبه در یک محل دور یکدیگر جمع میشوند و ایدههای مد نظر خود را در جلسه طرح میکنند. به افراد صاحب ایده، 60 ثانیه فرصت می دهند تا در مورد ایده شان صحبت کنند و توجه شرکتکنندگان حاضر در جلسه را به آن جلب کنند. پس از طرح شدن هر کدام از این ایدهها، افراد شرکتکننده در همایش به یکی از این تیمها جذب می شوند و در کنار یکدیگر زمینه تجاری سازی ایده مطرح شده در جلسه را فراهم میکنند. تمامی این مراحل در طی مدت سه روز انجام میشود و همایش نیز در ساعت 9 شب یکشنبه هفته بعد تمام می شود.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید