نحوه صحیح برنامه ریزی شخصی
نحوه صحیح برنامه ریزی شخصی | اگر فردی هستید که انجام کارهای روزانه شما مدام به تعویق می افتد و نظم خاصی در انجام کارهای خود ندارید و احساس می کنید فردی بی انضباط در انجام کارها هستید یا سردرگم هستید که چه کاری در اولویت است شما نیازمند فوری برنامه ریزی و سازماندهی فعالیت و کارهای روزمره خود هستید.
برنامه ریزی یکی از مهم ترین راه ها برای رسیدن به اهداف است که هر فرد در زندگی خود به آن نیاز دارد. برنامه ریزی شخصی برای انجام کارهای روزمره و برای گذراندن اوقات فراغت باعث می شود که کارهای افراد بهتر و منظم تر پیش روند و فرد به همه برنامه های خود می تواند به طور کامل رسیدگی کند و در طول روز آن ها را انجام دهد. اما هر برنامه ای درست و استاندارد نیست و نمی تواند شما را به اهدافتان برساند. برنامه ریزی خوب و درست وابسته رعایت یکسری نکات مهم و کلیدی است که با به کار بردن آن ها در برنامه ریزی در زندگی شخصی می توان یک برنامه درست و کاربردی تهیه کرد. در ادامه این مقاله از تام آکادمی شما را با نحوه صحیح برنامه ریزی شخصی آشنا خواهیم کرد.
برنامه ریزی روزانه و صحیح چیست؟
برنامه ریزی یعنی زمان بندی هر روزه به این منظور که فرد بتواند بهترین خدمات خود را در زندگی شخصی و در زندگی کاری ارائه دهد بنابراین برای اینکه یک برنامه ریزی درست صورت گیرد باید مجموعه کارهایی که در طول روز به انجام آنها می پردازید را تعیین کنید. یکی از تاثیرات برنامه ریزی انجام درست و باورنکردنی کارهای روزانه است که باعث می شود با گام های بلندتری به سمت هدف تان حرکت کنید اما اگر برنامه ریزی شما به طور اشتباه و نادرست و غیر استاندارد انجام شود این باعث می شود که شما به طور روزانه در یک چرخه از فعالیت ها حرکت کنید اما مقصدی برای رسیدن وجود ندارد و کارهای شما آنطور که در اولویت تان قرار دارند پیش نمی روند.
داشتن برنامه ریزی و انجام برنامه ریزی به منظور نوعی نقشه برداری از فعالیت های روزانه یک فرد است که با توجه به اهمیت و فایده برنامه ریزی داشتن یک برنامه کاری بسیار مثبت و عاقلانه است چون می توانید هر زمانی که خواستید برای یادآوری نگاهی به فعالیت های انجام داده خود داشته باشید و از تاریخ آن روز مطلع شوید و اگاه شوید که طبق برنامه خود پیش رفته یا نه. داشتن برنامه ریزی برای هدف چنان دارای اهمیت و مهم است که آنتوان دوسنت اگزوپری می گوید یک هدف بدون برنامه ریزی تنها یک آرزو است این سخن واضح و روشن تاکید بسیار بر روی برنامه ریزی و هدایت افراد به سمت هدف هایشان با داشتن یک برنامه ریزی است.نکاتی که ارائه می شوند صحت این گفتار را تایید می کنند.
چگونه صحیح برنامه ریزی کنیم؟
همه افراد برای انجام یک برنامه ریزی صحیح و درست و استاندارد که همه فعالیت های روزانه آن ها را در خود جای دهد همانطور که اشاره شد نیازمند رعایت مواردی می باشد.
- اولین مورد تعیین فعالیت هایی است که در روز آینده باید آن ها را انجام دهید. بعد از تعیین فعالیت های خود برای تقسیم بندی درست حتماً آنها را در دفترچه یادداشت کنید. یادداشت های شما باید به صورتی باشد که همه فعالیت های شما اعم از تعیین مدت زمانی که در مسیر هستید تا زمانی که به خانه بازمی گردید باید در دفترچه شما ذکر شوند. توجه داشته باشید که همه کارهایی که انجام می دهید باید به طور دقیق و با جزئیات مدت زمانی که صرف میکنند یادداشت و نوشته شوند.
- مورد بعدی اولویت بندی است. اولویت بندی یعنی شما کارهای مهم خود را که انجام آنها در روز برای شما واجب تر است به طور مثال رفتن به سرکار یا اختصاص دادن زمانی برای تفریح یا موارد مهم دیگر را به طور جداگانه در فهرست اولویت های خود قرار دهید تا بتوانید به طور صحیح فعالیتهای خود را تقسیم بندی کنید. بعد از تهیه فهرستی از همه فعالیت های روزانه خود نوبت تعیین زمان است تعیین زمان به این منظور است که چه مدتی را به انجام چه کاری اختصاص می دهید و چه مدتی در روز را آزاد هستید و فعالیتی را به آن اختصاص نمی دهید. دقت داشته باشید که در هنگام یادداشت فعالیت ها باید به ترتیب انجام آنها هم توجه کنید؛ بهتر این است که کارهای مهم خود را که نیازمند مدت زمان بیش تری از طرف شما هستند و شما تمرکز بیش تری بر روی آن ها دارید باید در زمانی آن را انجام دهید که وقت بیشتری هم دارید برای مثال اغلب افراد صبح ها تمرکز بیشتری روی انجام کارهای خود دارند و در زمان های بعد از ظهر به انجام کارهای سطحی با اهمیت کمتر می پردازند.
- مورد سوم تخمین زدن زمانی است که در مسیر رفت و آمد هستید به این صورت که ما بخش عمده ای از زمان خود را در روز صرف رفت و آمد از مکانی به مکان دیگر می کنیم که انجام این فعالیت نیازمند وقت است، به همین دلیل است که ما برای محاسبه بهتره وقت خود باید مدت زمان رفت و آمد مان را تخمین بزنیم تا بتوانیم با توجه به زمان های دیگر کارهای خود را برنامه ریزی کنیم.
- مورد بعدی یکی از تاثیرگذار ترین موارد بر روی برنامه ریزی صحیح است که باید برنامه ریزی و مشخص کردن فعالیت ها به طور مداوم و پیوسته شکل گیرد و تنها مختص به روزهای خاصی نباشد تا فرد بتواند مثلاً در یک هفته بخش عمده کارهای خود را انجام دهد.
- مورد بعدی کنترل عادت ها در زندگی است. ممکن است بعضی از عادت های ما در زندگی مانع حرکت به سمت اهداف مان شوند که حذف آن ها خالی از لطف نیست. هنگام برنامه ریزی عادت های درست سودمند و عادت های غلط و آسیب رسان خود را شناسایی کنید و سعی کنید که عادت های غلط را ریشه کن کنید برای مثال ممکن است افراد در زندگی خود عادت داشته باشند تا وقت زیادی را صرف کاری کنند که اهمیت چندانی ندارد یا حتی ممکن است که کار مورد علاقه افراد باشد اما وقت زیادی از آن ها سلب می کند. که نظیر چنین عادت هایی بسیار آسیب رسان و غلط هستند بنابراین بعد از شناسایی چنین عادت هایی باید عادت های خوب، سودمند و درست را جایگزین آن ها کنید که انجام این کار باعث می شود که به علت اتلاف وقت و نبود زمان کارهای خود را به تعویق نیندازید و آن ها را با روشی درست و به جا طی یک زمان بندی و برنامه ریزی انجام دهید.
- نکته مهم مثبت و تاثیرگذار بعدی برای انجام یک برنامه ریزی خوب برای زندگی تهیه یادداشت برنامه ریزی از روز قبل برای روزی است در پیش دارید زیرا اینکه تعیین که در روز آینده چه کاری را می خواهید انجام دهید به شما کمک می کند فرد منظم تری باشید و انضباط را در همه کارها به کار ببرید. وقتی که به طور پیوسته برنامه را اجرا کنید و به آن پایبند باشید می توانید طی یک ارزیابی برای مثال زمان اختصاص داده شده به یک فعالیت و به یک کار را اصلاح کنید زیرا ممکن است که با انجام آن متوجه شده باشید که مدت زمانی که اختصاص داده اید کمی زیاد یا کم است که می توانید با یک سنجش ساده آن را اصلاح کنید و تغییر دهید.
- یکی از مواردی که همواره باید به یاد داشته باشید و آن را اجرا کنید مرور برنامه است برنامه روزانه یا هفتگی که تنظیم کردید را به دفعات پی در پی مرور کنید تا فعالیت هایی که برای آنها برنامه ریزی کردید و آنها را مشخص کردید یادآوری شوند. همچنین بعد از جا دادن فعالیت های خود در برنامه روزانه مدت زمان های کوتاه و بلندی که خالی هستند به اصطلاح و فعالیتی را به آن ها اختصاص نداده اید را مشخص کنید و فعالیت هایی را برای این زمان ها در نظر بگیرید که کمک بیش تری به شما در را رسیدن به هدف هایتان می کنند. یکی از فواید وجود زمان های خالی و بدون فعالیت این است که می توانید کارهای پیش بینی نشده دقیقه نودی را انجام دهید و آن ها را پیش ببرید. داشتن برنامه ریزی بسیار دارای اهمیت است که برای هر فرد برنامه روزانه نیاز است. در بعضی از افراد که استرس بیش از حد و اضطراب آشکاری دارند نداشتن برنامه روزانه یکی از عوامل وجود استرس است زیرا برنامه ریزی به افراد کمک می کند تا در مقابل موانعی که ممکن است در مسیر رسیدن به اهداف شان با آن ها روبرو شوند آگاه شوند و آمادگی کامل را برای روبرو شدن با آن ها داشته باشند.
موارد ضروری در هنگام برنامه ریزی
برنامه ریزی فقط برای رسیدن به خواسته های اجتماعی و جایگاه اجتماعی نیست بلکه برنامه ریزی باعث شادی بیش تر می شود. زیرا برنامه ریزی باعث کنترل و کاهش اضطراب و استرس در موقعیت های مختلف و متفاوت می شود و همه افراد در کنار برنامه ریزی برای انجام فعالیت های روزانه باید زمانی را برای تفریح اختصاص دهند.
برای مثال زمانی را برای انجام بازی های ویدیویی یا گذراندن اوقاتی با دوستان و همکاران و انجام فعالیت های مورد علاقه خود اختصاص دهید تا فشار استرس و اضطراب را در برنامه و در زندگی شخصی تان کاهش دهید و روحیه بسیار شاداب تر سرزنده تر و پر انرژی تر برای ادامه زندگی و ادامه فعالیت های خود داشته باشید.
مورد دوم اختصاص دادن زمان مشخصی برای تفریح است. در هنگام برنامه ریزی در زندگی شخصی همانطور که برای انجام کارها و وظایف خود زمانی تعیین و مشخص می کنید باید برای تفریح سرگرمی و سلامت خود هم زمان قطعی را مشخص و تعیین کنید و همواره به آن عمل کنید.
کارهای مانند مدیتیشن، انجام انواع ورزش های شادی بخش و نشاط آور می تواند بسیار انجام کارها و فعالیت های ضروری که ممکن است کمی سخت و دشوار باشند را آسان تر می کند. مورد سوم و بسیار ضروری و مهم است. به این صورت که بعد از انجام هر کار ضروری مطابق با برنامه ریزی در ازای تلاشی که برای درست انجام دادن آن فعالیت می کنید به خودتان پاداش ای هرچند کوچک و ناچیز بدهید.
برای مثال بعد از انجام و به اتمام رساندن فعالیتی که از قضا موفقیت آمیز هم بوده است به عنوان پاداش و جایزه برای خود یک گل بخرید یا خوراکی مورد علاقه خود را به خودتان هدیه دهید ایجاد این حس خوب و لذت بخش در انسان باعث انگیزه می شود.
وجود انگیزه برای انسان در انجام هر فعالیت باعث می شود که آن فعالیت را به نحو احسن تمام کند و به اتمام برساند و نتیجه خوب جذاب و دلنشین را دریافت کند. به علاوه تحقیقات و بررسی ها نشان می دهد که افراد نیاز دارند در پایان یک روز کاری سخت و دشوار احساس شادمانی و شادابی داشته باشند حتی اگر زمان کمی را صرف این کار کنند.
مزیت دیگر ایجاد احساس شادی و نشاط داشتن مدت زمانی برای تفکر و فکر کردن است روزهایی که بسیار سرمان شلوغ است یا کارهای بسیاری برای انجام دادن یک برنامه ریزی روزانه به افراد اجازه می دهد تا زمانی را در اختیار خود بگذارند و زمانی را به فکر کردن و تفکر کردن اختصاص دهند. وجود چنین فرصتی در بین فعالیت های روزانه کمک می کند تا بهتر در مورد موضوعی که به آن علاقه داریم موضوعاتی که اهداف ما را تشکیل میدهند فکر کنیم و متوجه شویم که در این زمینه نیازمند چه چیزی هستیم و چه چیزی برای ما بهتر است.
بنابراین دریافتیم که تفکر و فکر کردن عامل بزرگی برای موفقیت در برنامه ریزی است. فهمیدن این نکته که به چه روش و با رعایت چه نکاتی برنامه ریزی کنیم باعث می شود که افراد همیشه به موقع به محل کار خود برسند به موقع از آنجا خارج شوند و به موقع دیگر کارهای ضروری خود را انجام دهند و در کنار متمرکز شدن بر روی کارها و فعالیت هایی در محیط جامعه شادی و نشاط خود را حفظ و آن را برقرار کنند و تعادل را حفظ کنند. و داشتن برنامه روشی برای ارزیابی و پیشرفت در حین کار یا در زندگی شخصی می شود.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید