مهارت فن بیان چیست و در چه حوزه هایی کاربرد دارد؟
فن بیان چیست؟ آیا صحبت کردن و ارائه دانش در جمع، شما را دچار ترس می کند؟ بهتر است بدانید در این حس تنها نیستید و حدود 77 درصد از مردم از صحبت کردن در جمع هراس دارند. این روزها برای خیلی از افراد خوب صحبت کردن و از راه سخنوری ارتباط برقرار کردن، بسیار مهم است. یکی از همین افراد من و شما هستیم که باید در مورد مهارت فن بیان آگاهی کافی داشته باشیم تا بتوانیم هر موقعیت مجازی و حضوری را به یک فرصت طلایی تبدیل کنیم. به راستی چگونه می توان این کار را انجام داد؟ تا پایان مقاله همراه تام آکادمی باشید تا بتوانیم در این زمینه به هم کمک کنیم. همچنین می توانید برای مطالعه سایر مقالات در این زمینه، سری به صفحه فن بیان تام آکادمی بزنید.
اهمیت مهارت فن بیان و کاربرد آن در حوزه های مختلف
بهتر است قبل از اینکه بدانیم فن بیان چیست، ببینیم فن بیان چه کاربردهایی دارد؟ شما به عنوان یک فرد آگاه در عصر تکنولوژی می دانید بسیاری از موقعیت ها در تمام سطوح مستلزم سطحی از مهارت فن بیان است. این موقعیت ها، از جمع های کاری و آموزشی گرفته تا جمع های دوستانه و فامیلی را شامل می شود. تمرین و بهبود مهارت های فن بیان در جمع می تواند به شما کمک کند در حرفه خود پیشرفت کنید و به طور بالقوه نقطه قوت جدیدی را برای رزومه خود شناسایی کنید. البته امروزه با وجود پیشرفت تکنولوژی و وجود فضاهای اجتماعی مختلف و به اشتراک گذاشتن پادکست ها و ویدئوهای آموزشی و سرگرم کننده، کسب مهارت این فن را بیشتر از پیش الزام آور کرده است.
اهمیت مهارت در زمینه فن بیان به این دلیل است که هر کس مجبور است در چندین مرحله از زندگی خود در مقابل یک یا چندین مخاطب صحبت کند. مطمئنا تا بحال برای شما نیز پیش آمده است، آیا موفق عمل کرده اید و توانسته اید از موقعیتی که برای صحبت کردن به دست آورده اید استفاده ببرید یا اینکه موقعیت را از دست داده و خود را سرزنش کرده اید؟ خوب صد درصد متوجه شده اید مهم است که روی این مهارتها کار کنید تا خود را محصور شده در اضطراب ناشی از نداشتن مهارت کافی نبینید و بتوانید در شرایط مختلف پیشرفت کنید.
با نگاهی گسترده تر، صحبت در جمع و هنر فن بیان مهم است زیرا می توانیم از صدای خود به عنوان نیرو برای عمل خیر استفاده کنیم. صحبت در مورد موضوعات متنوع و جالب یک ابزار آموزشی است و یک سخنرانی خوب، یک مصاحبه کاری موفق و یا یک صحبت دوستانه برای آشتی دادن دو نفر می تواند بسیار قدرتمند باشد.
مهارت فن بیان چیست؟
حال که با کاربردهای فن بیان آشنا شدیم، بپردازیم به این که اصلاً فن بیان چیست؟ مهارت فن بیان را می توان به عنوان عمل یا فرایندی معرفی کرد که طی آن، فرد می تواند با هنر سخنوری خود، ارتباط شفاهی مؤثر با دیگران برقرار کند. فن بیان یک مهارت اکتسابی است و افراد با آموزش کسب این مهارت ها و تمرین می توانند به این هنر دست یابند و موجب دگرگونی در زندگی شخصی و حرفه ای خود شوند. خوب آیا شما نیز مایل هستید این دگرگونی را حس کنید و لبخند موفقیت بر لبانتان حک شود؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به ذکر چند نکته اساسی برای اکتساب هنر فن بیان بپردازیم. مطمئن باشید سودمند خواهد بود.
1. آمادگی لازم قبل از شروع صحبت کردن یا ارائه مطلب
صحبت کردن در مورد موضوعی خاص در جمع دارای بخشی با نام ترس از سخنرانی است! فردی که می خواهد به مهارت فن بیان تجهیز شود باید بداند که ترس از سخنرانی بخشی از صحبت کردن و سخنرانی است؛ اما چگونه می توان این بخش را به یک نقطه قوت در هنر سخنوری تبدیل کرد؟ خوب اگر شما دوست عزیز از صحبت کردن و سخنرانی ترس نداشته باشید بدون کسب اطلاعات لازم و بدون آمادگی قبلی شروع به صحبت می کنید و این گونه افراد از اطراف شما پراکنده می شوند و یا در یک مصاحبه کاری یا آموزشی رد خواهید شد و موقعیت خود را از دست می دهید.
بله درست متوجه شدید اولین گام که کلید موفقیت در کسب مهارت فن بیان خواهد بود آماده سازی است. هنگامی که خود را با تحقیق و تمرین آماده کرده باشید وقتی زمان ارائه مطالب شما می رسد احساس آرامش و اعتماد به نفس خواهید داشت.
2. تحقیق بر روی جزییات موضوع
خوب گاهی ممکن است بخواهید در مورد موضوعی صحبت کنید که اطلاعات زیادی دارید و گاهی نیز در مورد موضوع جدیدی می خواهید صحبت کنید، به هر حال باید مطمئن شوید که اطلاعات شما به اندازه لازم، کافی است. داشتن اطلاعات در مورد برخی حقایق و شواهد پیرامون موضوع خوب است تا شما را یک فرد قابل اعتماد و آگاه نشان دهد، اما حواستان باشد زیاده روی نکنید!
اگر موضوع مورد بحث را به خوبی درک کرده اید حتما نیازی به نت برداری ندارید، می توانید به صورت بداهه نیز صحبت خود را ادامه دهید. این امر بستگی به تسلط شما و کنترل استرستان دارد. می توان گفت تصمیم با خود شما است؛ اما در بعضی جاها بهتر است بدون کاغذ و تنها با اتکا به اندوخته های ذهنیتان صحبت کنید تا میزان تسلط خود را نشان دهید. با کمی تمرین حتما موفق خواهید شد، اصلا نگران نباشید.
3. مخاطب خود را درک کنید
همیشه در ذهن خود تصور کنید که با چه کسی صحبت می کنید یا بهتر است بگوییم به چه چیزی می خواهید برسید؟ اگر قصدتان صحبت با مخاطب خاص است، مطمئن شوید که بیان خود را متوجه آنها کرده و برای درک آنها تلاش لازم را کرده اید. به این فکر کنید که چقدر باید رسمی یا غیررسمی باشید. به هر حال باید تأثیرگذار و فراگیر صحبت کنید.
4. یک ساختار ایجاد کنید
خوب خودتان را در جایگاه مخاطب قرار دهید. اینکه طرفتان بدون برنامه و بدون ساختار صحبت کند یا اینکه صحبت های خود را طبقه بندی کرده و به بخش های مقدمه، حکایت و دعوت به مشارکت تقسیم کند، بهتر است؟ خوب نظرتان چیست؟ حتی شما به عنوان یک دارنده مهارت فن بیان می توانید مخاطب یا مخاطبان خود را از زمان شروع و پایان صحبت های خود آگاه کنید و این گونه صحبت های شما شنیدنی تر و جذاب تر خواهد شد. ساختارمند بودن گفتار می تواند از یکنواخت شدن آن جلوگیری کند.
5. استفاده از لحن صحیح صدا
روی لحن صدای خود کار کنید تا در مهارت فن بیان موفق تر عمل کنید. صدای خود را به اندازه ای که باید بالا ببرید، نه آنقدر بلند صحبت کنید که آزار دهنده باشد و نه آنقدر آرام صحبت کنید که شنیدن آن سخت باشد. برای جذب مخاطب به جای صدای یکنواخت، از زیر و بم متفاوت استفاده کنید.
6. استفاده مؤثر از زبان بدن
هنگام صحبت در جمع، زبان بدن می تواند به پشتیبانی از گفتار شما به عنوان یک ارتباط غیرکلامی کمک کند. شانه های خود را به عقب و ستون فقرات خود را با لبخندی ملایم صاف نگه دارید. با آرامش در صحنه حرکت کنید و با جریان ارائه خود حرکت کنید. از ایستادن پشت وسایلی مانند میز خودداری کنید، اما حواستان باشد با حرکت زیاد حواس مخاطب را نیز پرت نکنید. حالت چهره و انرژی کلی خود را با لحن آنچه می گویید مطابقت دهید تا مهارت فن بیان خود را تکمیل کرده باشید؛ مثلا اگر شخصی با اخم یک حکایت جالب و خنده دار را تعریف کند آیا شما را جذب می کند یا دفع؟
7. ارائه خود را جالب و جذاب کنید
حتی یک موضوع خسته کننده نیز زمانی می تواند جالب شود که به روش صحیح ارائه شود؛ قبول دارید؟ به جای اینکه صرفا اطلاعات را فهرست کنید، به دنبال راه هایی باشید که سخنرانی یا ارائه خود را برای مخاطب جذاب تر کنید. البته حواستان باشد که در این راه به قول معروف روده درازی نکنید که نتیجه عکس خواهد داد.
فراموش نکنید آنچه را که قرار است درباره آن صحبت کنید مشخص کنید تا مخاطب بداند چه انتظاری دارد.
8. گاهی مکث کنید
با مکث های گاه گاه به مخاطب فرصت دهید کمی درباره آنچه گفته اید فکر کند. علاوه بر این بهتر است بیان شما قطاری و پشت سر هم نباشد به گونه ای که مخاطب فکر کند شما دارید برای خودتان حرف می زنید. مهارت فن بیان مکث کردن در بیان را جز اصلی این مهارت می داند.
9. تند تند صحبت نکنید
متأسفانه برخی از افراد فکر می کنند که اگر در مورد موضوعی تند تند و بدون وقفه صحبت کنند، نشانه تسلط آنها بر روی موضوع مورد نظر است. در حالیکه شخصی که مهارت فن بیان دارد، می داند این کار موجب می شود که مخاطب فکر کند شما این بیان را تنها حفظ کرده اید و میخواهید هر چه سریعتر از شر ارائه خلاص شوید.
تسلط به مهارت فن بیان
شما در هر لحظه از زندگی خود در حال برقرار کردن ارتباط به وسیله فن بیان هستید، خواه از آن آگاه باشید یا نه! شما با داشتن مهارت فن بیان می توانید موقعیت های ارتباطی با بیان را به فرصت تبدیل کنید. شما می توانید با بهره گیری از آموزش های تام آکادمی به یک فرد مسلط به هنر فن بیان تبدیل شوید و به راحتی از پس ارائه بیان های شخصی و حرفه ای خود بر بیایید. حالا با به اشتراک گذاشتن تجربیات خود در این زمینه در پایین همین صفحه، می توانید به نقاط قوت و ضعف خود در هنر فن بیان پی ببرید و از تجربیات یکدیگر در این زمینه استفاده ببریم.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید