۸ روش جذب مخاطب در سخنرانی ها
جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی یکی از اصلی ترین اهداف فرد سخنران است. قطعا تا به امروز در سخنرانیهایی شرکت کرده اید که مخاطبان بعد ازگذشت مدتی، دیگر به صحبتهای سخنران دقتی نداشته و خود را با کارهای دیگر سرگرم می کردند. یک سخنران باید با به کاربردن روشهای متفاوت و جذاب برای مخاطبان، دقت آن ها را به صحبتهای خود جلب کند، تا مخاطبان تا آخر سخنرانی با میل قلبی او راهمراهی کنند. در این مقاله تام آکادمی را همراهی کنید تا با تکنیک های مهم برای جلب توجه و جذب مخاطبان در سخنرانی آشنا شوید و بتوانید به این سوال پاسخ دهید که چطور در سخنرانی توجه مخاطبان را جلب کنیم ؟
البته اگر نیاز به آموزش بیشتری دارید حتما دوره آموزش سخنرانی مقدماتی برای مدیران تام آکادمی را ببینید.
برای جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی چه کارهایی نباید انجام دهیم؟
برخی از سخنران ها از روش های غیر معمول برای جلب کردن توجه افراد حاضر استفاده میکنند کارهایی مانند:
انجام حرکات موزون،
به کار بردن صحبت های غیر اخلاقی،
پخش موسیقی های ناخوشایند،
استفاده از پوشش نا مناسب و غیر معمول،
تعریف داستان دروغین
انجام شوخی های خارج از عرف،
و…
بیشتر سخنرانان تصور میکنند که به کاربردن این روشها باعث جذب مخاطب می شود. در حالیکه برخی ازمواقع، توجه به صحبتها ،مخاطب را نا امید می کند. به همین علت توجه داشته باشید که چه تکنیک هایی برای جلب توجه مخاطب به کار می برید.
چرا جلب توجه و جذب مخاطب در سخنرانی اهمیت دارد ؟
چرا و چگونه توجه مخاطبان را به صحبت هایمان جلب کنیم ؟ زمان سخنرانی، مسائل زیادی در سالن هستند که برای مخاطبان جذاب تر و با اهمیت تر از صحبتهای ماست و موجب میشوند تا دقت مخاطب نسبت به صحبتهای ما کاسته شود. مواردی مانند::
افراد جدیدی که وارد سالن سخنرانی میشوند،
صداهایی که پخش میشود،
تلگرام،
اینستاگرام،
پیامکها،
هر چیزی را که در سالن وجود دارد و میبینند،
گرم یا سرد بودن هوای فضای سالن،
نور،
مشکلات شخصی،
و….
بنابراین با این مواردی که گفته شد، دقت افراد حاضر به سخنرانی و سخنان ما در میتواند دراولویتهای آخر قرار بگیرد. چون توجه به موارد دیگر میتواند برای مخاطب جذابتر باشد.
اگرفرد سخنران برای جلب توجه افراد در سخنرانی، برنامه ریزی درستی نداشته باشد و با روشهای مختلف نتواند توجه و دقت مخاطبان را به سخنان خود جلب کند، توجه مخاطب به موارد دیگری که در بالا بیان کردیم، پرت خواهد شد.
فواید کاربرد تکنیک های جلب توجه چیست؟
برنامه ریزی منظم جهت جلب توجه مخاطبان توسط سخنران، دارای فوایدی است از قبیل :
مخاطب متوجه خواهد که سخنران دارای اعتماد به نفس زیاد است و سخنرانی کاملا حرفهای برگزار می شود،
سخنران زمانی که رضایت و توجه مخاطب را مشاهده می کند، انرژی مضاعفی برای ادامه سخنان خود کسب خواهد کرد،
مخاطب با تمایل و دقت زیادی به حرف های سخنران گوش میدهد و این باعث می شود سطح یادگیری اش افزایش یابد ،
و به صورت کلی، همه این تکنیک ها در نهایت موجب میشوند که مطالب گفته شده توسط سخنران تاثیر بیشتری بر مخاطب بگذارد.
از چه تکنیک هایی جهت جلب توجه مخاطب استفاده کنیم؟
برای آغاز یک سخنرانی خوب و جلب کردن توجه مخاطب، بایستی 3 مورد تعجب، تناسب و اتصال را رعایت کنید. به این شکل که:
1)تعجب
در آغاز سخنرانی به شکلی عمل کنید که رفتار شما باعث تعجب مخاطب شود. برای مثال میتوانید:
- به جای اینکه سخنرانی خود را از روی سن اغاز کنید، از ته سالن، سخنرانی خود را شروع کنید،
- ابزار خاصی در دست گرفته و توجه و دقت افراد حاضر درسالن را به آن ابزار جلب کنید،
- صحبتهای خود را با بیان داستانی شخصی آغاز کنید،
- لباس متفاوتی بپوشید که مخاطب توقع دیدن آن را ندارد (البته از پوشیدن لباس غیرمتعارف خودداری کنید)،
و….
2)تناسب
بایستی تکنیک هایی که برای جلب توجه مخاطب در سخنرانی برمیگزینید ، کاملا مرتبط با موضوع سخنرانی شما باشند. در غیر این صورت اگر بین آن ها ارتباطی برقرار نکنید، مخاطب در طی مدت سخنرانی در پی ارتباط پیدا کردن میان مطلبی که گفته اید و موضوع سخنرانی شما خواهد بود.
3)اتصال
در شروع سخنرانی باید میان موضوع سخنرانی و صحبت های خود و مخاطب ارتباط برقرار نمایید. میتوانید از آرزوها، ترسها و دغدغههای مخاطبان صحبت به میان آورید و آن ها را مطمئن کنید که تا پایان یافتن زمان سخنرانی، آن ها سالن را دست پر ترک خواهند کرد وبرای مشکلشان راهحلی پیدا خواهند کرد.
به عنوان مثال: کسب پول و پس انداز کردن آن، استفاده درست از زمان، احساس خوب داشتن و…
8 مورد از تکنیک های جذب مخاطب در سخنرانی
همانگونه که برای پختن یک غذای خوشمزه احتیاج به ادویه ها و چاشنیهای مختلف داریم ، یک سخنران نیز باید جهت ارائه یک سخنرانی خوب، باید تکنیک های جذاب و متعددی برای جلب دقت و توجه مخاطبان به کارببرد. به دلیل اینکه فقط در این صورت سخنران میتواند اطمینان داشته باشد که مورد پذیرش مخاطبان واقع شده است و در طی سخنرانی با او همراه خواهند بود.
در ادامه 8 تکنیک را ارائه میکنیم تا بدانید که چطور میتوانیم در سخنرانی، توجه مخاطبان را جلب نماییم ؟
1)سوال پرسیدن
یکی از آسان ترین راه ها برای جلب کردن توجه مخاطب، پرسیدن سوال است. ممکن است کتابهایی را مطالعه کرده باشید که نویسنده، کتاب را با طرح یک سوال مهم آغاز کرده است. این متد به این دلیل دارای اهمیت است که ازهمان اول ذهن مخاطب را به خوبی درگیر موضوع می کند و خواهد فهمید که قصد صحبت در مورد چه موضوعی را داریم.
از سوی دیگر نیز مخاطب متوجه خواهد شد که ما فقط قصد نداریم سخنان خود را گفته و سالن را ترک کنیم. بلکه هدفمان این است که مخاطب را نیز در طی سخنرانی با طرح سوالاتی ، با خودمان همراه نماییم. پس دقت خود را از همان شروع سخنرانی به صحبتهای ما معطوف میکند.
اما ضروری است تا به یک مسئله اساسی توجه کنیم. افراد نمی توانند در یک لحظه و هم زمان به دو موضوع فکر کنند. هنگامی که از حضار سوالی میپرسیم، فکر آن ها را درگیر کرده و مخاطب برای لحظاتی به سوال طرح شده فکر میکند تا هنگامی که به آن سوال پاسخ داده شود و یا اینکه علت مطرح کردن آن سوال و ارتباط سوال مطرح شده با موضوع مورد بحث مشخص شود. به همین علت نباید سوالی را بی دلیل طرح کنید و سریعا به ادامه صحبتهای خود بپردازید.
انواع روشهای سوال پرسیدن:
برای پرسیدن سوال از مخاطب میتوانیم از 3 تکنیک استفاده کنیم:
1-آمار گرفتن
از مخاطبان آمار بگیریم. مثلا: چند نفر از شما دوستان تصمیم دارید فن بیانتان را تقویت نمایید؟ یا این که چند نفر ازشما متاهل هستید؟
2-گرفتن جواب
سوالی طرح کنیم و پی گرفتن جواب از مخاطب باشیم. مثلا: چه کسی تمایل دارد توضیح دهد قصد و موضوع اصلی سخنرانی امروز ما چیست؟
3-وادار کردن به فکر کردن
سوالی طرح کنید که مخاطب با شنیدن آن به وادار به تفکر شود. مثلا: تا بحال به 5 سال آتی فکر کرده اید؟ برای آینده چه اهدافی دارید؟
2)تکنیک های جلب توجه مخاطب در سخنرانی : فعالیتهای عملی گروهی
در بیشتر سخنرانیها، مخاطبان از اول تا آخر سرجای خود نشسته و تا پایان سخنرانی نمیتوانند حتی از جای خود بلند شوند، به ویژه مخاطبینی که در وسط سالن نشستهاند. این اتفاق باعث خستگی و کسل شدن افراد در جلسه سخنرانی خواهد شد. به همین علت نیاز است برای رهایی از این مشکل، فعالیتها و کارهای عملی را در طی مدت سخنرانی تدارک ببینیم. فعالیتهایی که موجب تحرک و جنب و جوش مخاطبان خواهد شد..
کابرد فعالیت های عملی گروهی برای افزایش توجه مخاطب در سخنرانی نیز بسیار موثر است. زیرا هنگامی که مخاطب مدت زیادی سرجای خود میخکوب شده است، به علت خستگی زیاد، دقتی به صحبت های سخنران نخواهد داشت. در نتیجه با این تکنیک، گردش خون در بدن افراد افزایش یافته و فرایند یادگیری تسریع خواهد یافت..
یکی از تمریناتی که در سمینارهای فن بیان و سخنرانی بهتراست انجام شود این است که مخاطبان را به گروههای 2 یا 4 نفره تقسیم بندی کنید و از آنها درخواست کنید تا در گروه های کوچک خود سخنرانی داشته باشند.
با این تکنیک هم مخاطبان تحرک و فعالیت خواهند داشت و سخنرانی برای شان خسته کننده نخواهد بود و هم اینکه با تحرک و کار عملی مطالب گفته شده در جلسه سخنرانی را سریع تر و با کیفیت بهتری یاد خواهند گرفت. به دلیل اینکه در همان زمان مطالب آموخته شده را تمرین می کنند و اگر سوال و یا مشکلی وجود داشته باشد، با سخنران در میان میگذارند.
فواید فعالیت های گروهی در جلسات سخنرانی
باید کارها و فعالیتهای گروهی را به شکلی برنامهریزی کنیم تا قادر باشیم در طی مدت سخنرانی افراد حاضر در جلسه را با خود همراه نماییم. فواید این همراهی برای مخاطبان عبارتند از:
مخاطبان به فکرکردن وادار میشوند،
هر چیزی که در سخنرانی یاد داده شده را سریع تر و بهتر یاد میگیرند،
فعال تر از قبل به سخنرانی دقت خواهند کرد،
بین مخاطبان رقابتهای سالم شکل خواهد گرفت،
از کسل بودن و بی دقتی دور خواهند شد،
و….
معضلات کارهای عملی گروهی در سخنرانی
نمی شود پیش بینی کرد که فعالیت هایی که در طی سخنرانی در نظر گرفته خواهد شد، بی هیچ مشکل ومسئله ای جلو خواهند رفت. ضروری است با مشکلاتی که ممکن است رخ دهد قبل از شروع سخنرانی آشنا شویم تا قادر باشیم در صورتی که اتفاق افتادند، آن ها را مدیریت کنیم. این مشکلات عبارتند از:
خجالتی بودن بعضی از مخاطبان و هم گروه نشدن آن ها با دیگران
ایجاد تنشها و مشکلات در میان اعضای گروه
مشارکت نکردن برخی افراد با دیگران
تلف شدن مدت زمان سخنرانی و روبرو شدن با کمبود وقت
مسئله محرم و نامحرم بودن میان اعضای یک گروه
3)داستانگویی
اگر این سوال در ذهن شما ایجاد شود که در میان روشهای گفته شده، چطور مناسب ترین روش را برای جلب توجه مخاطبان برگزینیم ؟ پاسخ ما انتخاب تکنیک داستانگویی است. زیرا داستان روایتی است که از طریق آن پیام و منظورمان را در کنار حواشی و مسائلی که تعریف میکنیم به مخاطب می رسانیم و در ذهن مخاطب، تصویری ایجاد خواهد شد..
سپس همین تصویرسازی در ذهن مخاطب باعث می شود که هم پیام مد نظر سخنران بهتر در ذهن مخاطب تثبیت شود و هم جلسه سخنرانی از حالت کسل کننده و خسته کننده بودن ، خارج شود و جذابیت آن افزایش یابد.
اکنون طبق این موضوع، بهتر است به گونه ای متن سخنرانی خود را آماده کنیم تا بتوانیم نکات و مطالب اساسی سخنرانی را در شکل داستان طرح و بیان کنیم. به کاربردن این تکنیک برای مخاطب جذاب تراست و باعث ماندگاری بیشتر در ذهنش خواهد شد.
توجه کنید که جذاب ترین داستانی که مخاطب می تواند بشنود، داستان تجربههای شخصی خود سخنران است. به دلیل اینکه تصور کردن تجربیات ما برای مخاطب قابل لمس تر است.
دقت داشته باشید که مخاطبان ما، به شنیدن داستان علاقه دارند. به همین علت است که کتابهای رمان از کتابهای دیگر معمولا فروش بیش تری دارند و بیشتر فیلمهای پرمخاطب، طبق داستانها و رمانها تولید شده اند.
اهمیت داستان و داستان گویی
اهمیت کاربرد داستان و داستان گویی در سخنرانی عبارت است از:
- باعث می شود مخاطبان صحبت های ما را بهتر و سریع تر مورد پذیرش قرار دهند و راحت تر متقاعد شوند که کاری را انجام دهند که از ما از آنها توقع داریم.
- همه ما هنگامی که داستانی را می شنویم به درستی یا غلط بودن آن اهمیت زیادی نمیدهیم ، بلکه اغلب به این می اندیشیم که آیا این داستان در زندگی ما رخ داده است و به ما ارتباط پیدا می کند یا خیر. به همین علت شنیدن منظور و پیام اصلی سخنرانی در قالب داستان، تاثیرگزار تر از شنیدن آن به شکل مستقیم است.
- و در آخز نیز داستان گویی، فضای خشک و رسمی سالن را تغییر می دهد و فضا را صمیمانه تر وگرم تر خواهد کرد. به دلیل اینکه با داستان گویی، میتوان عکس العمل های زیادی را از مخاطبان دریافت و آنها را به تحرک واداشت.
4)تمرین عملی
یکی دیگر از تکنیک های جذب توجه مخاطبان در سخنرانی ، طراحی واجرای تمرینات عملی در طی مدت سخنرانی است. بعد از ارائه هر قسمت از مطالب میتوانیم برای افراد حاضر در جلسه، فعالیت و یا تمرینی طراحی کنیم تا مطالب مهمی که بیان شده اند، بهتر درک شوند.
فقط توجه نمایید که برای به کاربردن این تکنیک، ضروری است به 2 نکته مهم توجه کنید:
نکته اول این که روش به کار برده شده باید با موضوع سخنرانی و صحبتهای گفته شده مرتبط باشد و مسئله دوم و مهم تر اینکه، پیش از آن باید شرایط مخاطبان خود را مورد بررسی قرار دهید، شرایطی از قبیل سن، شغل، جنسیت، درآمد، پوشش و… تمرینی را طراحی نکنیم که فقط مناسب عده کمی از مخاطبان باشد.
5)بازی با تن صدا
بازی کردن با تن صدا نیز یکی از تکنیک هایی است که می توان از طریق آن، دقت مخاطب را به سخنان خود جلب نماییم. به این معنی که می توانیم جملات اساسی و مهم راگاهی اوقات با صدایی رساتر از حالت عادی و گاهی با صدایی آرامتر از همیشه بیان کنیم، به شکلی که مخاطبان دریابند که قرار است مطلب قابل توجهی را بیان کنیم..
سخنرانانی که در زمان سخنرانی تن صدایشان را بر حسب شرایط و مطالبی که قرار است بیان کنند، کم و زیاد میکنند و به اسانی میتوانند آن را کنترل کنند، بر مخاطب اثر بیشتری می نهند.
اینکه کل مدت زمان سخنرانی را با تن صدایی یکنواخت ادامه دهیم، کم کم موجب می شود مخاطب از صحبتهای ما خسته و کسل شده و دقت و توجهش نسبت به سخنان ما به طور ناخودآگاه کاهش یابد.
6)روش های جلب توجه مخاطب در سخنرانی : پخش فیلم
به کاربردن فیلم و کلیپ در جلسه سخنرانی، تکنیک موثری برای جذب توجه مخاطب در سخنرانی است. می توانیم در طی سخنرانی یک ساعته خود حدودا از 2 فیلم استفاده کنیم. با این تکنیک، سخنرانی ما برای مخاطب خسته کننده و کلافه کننده نخواهد بود..
از سوی دیگر نیز پخش فیلم های کوتاهی که با موضوع سخنرانی مرتبط هستند ، موجب می شود مخاطب به درکی بیشتر و بهتری از سخنان ما برسد.
ما در دوره سخنرانی و فن بیان تلاش می کنیم در هر جلسه و دررابطه با موضوع مورد بحث، از فیلمهای مناسبی استفاده کنیم. نکته اساسی دربه کاربردن فیلم ها این است که باید در ارتباط با موضوع مورد بحث در جلسه باشند. نباید فقط جهت سرگرمی از فیلم در جلسه استفاده کرد.
7)استفاده از اسلاید و تصاویر
با به کاربردن اسلایدهای حرفه ای و تصاویر در ارتباط با موضوع و جذاب، میتوانیم دقت مخاطبین را به سخنان خود جلب نماییم. برای استفاده از این تکنیک خلاقیت داشتن، ضروری است.
نکات مهم در استفاده از اسلاید
اگر قصد دارید از اسلاید در جلسات سخنرانی خود استفاده نمایید، حتما نیاز است نکاتی را مورد توجه قرار دهید:
مخاطب باید بتواند با نگاهی کوتاه به هر اسلاید، به پیام اساسی در پشت آن پی ببرد،
باید دراسلایدها، طراحیهای ساده به کار برد.
از نوشتن متن های طولانی در هر اسلاید اجتناب کنید تا حواس مخاطب با خواندن آن ها از صحبتهای شما پرت نشود،
نیازی نیست همه سخنان خود را در اسلایدها بنویسید، فقط ذکر نکات اساسی و ضروری کافی است،
به هماهنگ بودن رنگ بندی متن ها با زمینه اسلاید دقت نمایید. رنگ متنها نباید به گونهای باشد که خواندن آن ها برای مخاطب واضح نباشد،
زمان بندی را در به کاربردن اسلایدها رعایت نمایید و از پیش برنامه یریزی کنید که برای یک اسلاید نیاز به صرف چه مقدارزمان است.
8)برقراری ارتباط چشمی با مخاطبان
یکی دیگر از تکنیک های جلب و جذب توجه مخاطب در سخنرانی ، برقرار کردن ارتباط چشمی با آن ها است. ایجاد ارتباط چشمی با مخاطب ها، نقش اساسی درکسب موفقیت در سخنرانی دارد. با برقراری ارتباط چشمی با مخاطبان در زمان صحبت کردن، ما می توانیم به جلب و جذب توجه و دقت مخاطب کمک مهمی نماییم. به دلیل اینکه مخاطب با آگاهی به این مسئله که ما در حال نگاه کردن به او هستیم، در طی مدت سخنرانی دقت بیشتری به سخنران و صحبت های او خواهد داشت.
حتما تجربه شرکت در جلساتی را داشته اید که سخنران در طی مدت سخنرانی خود:
به سقف سالن چشم می دوزد،
به زمین نگاه می کند،
بیشتر توجه و دقت او به لپ تاپ است،
به یک شخص خاص در سالن نگاه می کند،
و یا اغلب اوقات به اسلایدها و پرده نمایش می نگرد.
این مسائل بخاطر دلایل زیادی ممکن است رخ بدهد. مثلا سخنران اضطراب و نگرانی بسیاری در زمان سخنرانی دارد به شکلی که از این مسئله غافل می گردد، یا امکان دارد سخنران شخصی خجالتی باشد و شرم داشته باشد در چشمان مخاطبان خیره شود و یا حتی امکان دارد اصلا سخنران به این روش مهم پیش از آغاز سخنرانی دقتی نداشته و برای استفاده از آن تمرین نکرده باشد..
سخنران با ارتباط چشمی برقرار نکردن با مخاطب این پیام را به مخاطب می رساند که که “به من نگاه نکن”
چگونه یک سخنران خوب باشیم؟
نکاتی برای پیش برد یک سخنرانی جذاب و خاص وجود دارد که در صورتی که آنها را به کار بگیریم، و مقداری خلاقیت به خرج دهیم، مطمئنا موفق خواهیم شد و نسبت به دیگر سخنرانان برتری خواهیم داشت.نکاتی از جمله:
1. از حفظ کردن محتوای سخنرانی اجتناب کنید، به دلیل اینکه ترس ناشی از فراموش کردن محتوای سخنرانی موجب استرس و نگرانی در زمان سخنرانی خواهد شد،
2. پیش از آغاز سخنرانی بهتر است بین مخاطبان برویم و مقداری با آنها صحبت کنیم. این کار موجب میشود تا مخاطبان خود را ببشتر و بهتر بشناسیم، ترس و اضطراب خود را کم کنیم و صمیمیتی میان خود و مخاطبان مان به وجود آوریم،
3. هرگز نباید محتوای سخنرانی را روخوانی کنیم و از روی برگه و نوشته هایی که به همراه داریم، شروع به خواندن کنیم. با روخوانی کردن روی متن، جلوههای بصری و صوتی را از دست میدهیم،
4. میتوان با نوشیدن جرعه ای آب و یا تنفس عمیق، استرس خود را کم کنیم،
5. اساسی ترین نکته این است که در طی مدت سخنرانی به شکلی برنامهریزی نماییم که مخاطب در جلسه درگیرشود و سخنران متکلموحده نباشد.
توصیه پایانی
اگر قصد دارید جلسه سخنرانی با کیفیت و موثری داشته باشید، 8 تکنیک بیان شده در این مقاله را برای جذب مخاطب و جلب توجه افراد در سخنرانی های خود استفاده کنید. از دیدن نتیجه آن تعجب زده خواهید شد.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید