تحلیل بازار
تحلیل بازار ا طلاعاتی در رابطه با صنایع ، مشتریان ، رقیبان و دیگر متغیرهای بازار را در اختیارتان قرار میدهد؛ با بررسی بازار قادر خواهید بود ارتباط میان عرضه و تقاضا برای یک کالا یا خدمات ویژه را برآورد کنید . طبق این اطلاعات ، شما می توانید در ارتباط با استراتژیهای بازاریابی خویش تصمیم گیری آگاهانه تری داشته باشید . در این مقاله از تام آکادمی اقسام تکنیکهای بررسی و تحلیل بازار را بررسی می کنیم ، همچنین چگونگی تحلیل بازار را نیزیاد می گیریم.همچنین برای ارتقا دانش مالی خود می توانید از دوره مدیریت مالی تام آکادمی نیز بهره ببرید.
تجزیه و تحلیل بازار چیست؟
پیشنهادی که به یک بازارارائه میدهید ، به چه اندازه تأثیرگذار خواهد بود ؟ تجزیه ,و تحلیل بازار به این چنین سؤالات مهم جواب خواهد داد. هر شرکت ، مشتری یا مؤسسی میتواند بررسی دقیق بازار را انجام بدهد.
تجزیه و تحلیل بازار اساس تصمیم گیریهای تجاری است . درخصوص تصمیم گیری درمورد خرید یا معامله ، اطلاعات را از تأمین کنندگان و خریداران گرد آوری و سپس ارزیابی میکنید؛ همچنین، میتوانید بازار کنونی خود یا بازارهای جدیدی را بازبینی کنید . اگر شما یک شعبه از بهترین رستوران ها در شهر خود داشته باشید و در دو سال قبل 6 شعبه راه اندازی کرده و اکنون نیز کسب و کارتان سودده باشد آیا باز هم به تجزیه و تحلیل بازار احتیاج دارید ؟ بله . برای اینکه شاید بخواهید کسب و کار خود را توسعه دهید . برای اخذ بهترین تصمیم درخصوص کسب و کارتان ، الزاماً باید بررسی بازار را اجرا کنید.
تحلیل بازار یک نوع برآورد است که به شما امکان می دهد تا بررسی نمائید که آیا بازار اختصاصی مورد نظرتان ، برای صنعت شما مناسب می باشد یا خیر . شما می توانید تحلیل بازار را برای ارزیابی بازار فعلی خویش و یا بررسی بازارهای اخیربکار بگیرید.
چه در حال استارت یک کسب و باشید و چه در پی بسط یا نوسازی بازار کنونی خویش ، تحلیل بازار شما را همراهی می نماید تا جذابیت یک بازار را شناسایی و تخمین بزنید . مورد دیگر این که امکان تشخیص ریسکهای فعلی و آینده ناشی از تلاش در آن بازار را نیز فراهم میکند.
تحلیل بازار، یک تصویر جامع و درست از بازارهای مورد علاقه تان که در آن فعالیت می نمائید به شما ارائه می دهد . تجزیه و تحلیل بازار حاوی تعداد زیادی ابزار ارزیابی و بحث در مورد حرفه شما و چشمانداز آن در بازار است . همچنین شامل بررسی بازار هدف و بررسی رقابتی هم است و قوانین فرهنگی و حقوقی را نیز شناسایی میکند.
بررسی و تحلیل بازار بخش عمدهای از بررسیها و یکی از مؤلفههای مهم هر الگو تجاری می باشد . در این طرح ، مدیران مشاغل آرمان های تجاری خودشان را به صورت کتبی مستند میکنند.
در طول تجزیه و بررسی بازار ، فقط یک بازار ویژه مطالعه خواهد شد . کمپانی ها با بکارگیری نتایج این پژوهشها ، فرصتها و خطرات آن بازار مخصوص را شناسایی میکنند . بازار هدف بنیان تجزیه وتحلیل بازار است.
روش های تحلیل بازار چیست؟
در این قسمت به مطالعه شیوه های تحلیل بازار میپردازیم . برای اعمال بررسی و تحلیل بازار، به اطلاعات مهم و مطمئنی احتیاج دارید . به طور کلی ، کمپانی های کوچک تمایل دارند که تحقیقات ضروری را به شخصه اجرا کنند، اما کمپانی های بزرگ تر اغلب از مؤسسات تحقیقاتی تقاضا میکنند تا این کار را برایشان انجام دهند.
بکارگیری روش های تجزیه و بررسی بازاررا میتوان با جمعآوری داده انجام داد .
تفاوتهایی بین بررسی های اولیه و ثانویه وجود دارند
در راستای تحقیقات نخستین ، با متخصصان بازار هدف مصاحبه خواهد شد تا اطلاعات جدیدی گردآوری شود و مزیت آن این خواهد بود که هدفِ پژوهشی شما همواره در مرکز توجه خواهد بود.
بود؛ به این ترتیب ، قادر خواهید بود اطلاعات موردنیاز برای تحلیل و بررسی بازار را گردآوری نمائید .
در مقابل ، در تحقیقات ثانویه سابقهها و دادههای حاضر در نظرسنجیهای پیشین به کار گرفته خواهد شد . این دادهها را می توان از درون و بیرون گردآوری کرد . با تعیین تحقیقات پیشیین قادر خواهید بود زمان و هزینهی خویش را صرفه جویی و پسانداز نمائید ، چون مجبور نیستید که پژوهش و سنجش های پرهزینه را مجدد اجرا کنید. منابع این اطلاعات دربردارنده سیستم آماری فدرال ، انجمنهای تخصصی ، رپرتاژ های سالانهی سایر کمپانی ها یا مجلههای تجاری است.
تفاوت تحلیل بازار و تحقیق بازار در چیست؟
پس از آشنایی با متد های بررسی بازار، به تفاوت آن با تحقیق بازار میپردازیم . تحقیق بازار به معنای مطالعه روشمند یک بازار ویژه خواهد بود. این تحقیقات داده هایی را مهیا می نماید که برحسب آن قادر خواهید بود ابزار بازاریابی مناسبی را گزینش کنید . بر عکس تحقیقات بازار، تحلیل بازار بر یک بازار ویژه درتاریخی مشخص تمرکزیافته است . منظور از تجزیه وتحلیل بازار، شناخت مهمترین خصوصیات آن بازار و آشنایی با ساختار آن در یک دوره معین است.
علل اجرای تحلیل بازار
درصورتی که قصد دارید برنامهی تجاری شما موفقیتآمیزگردد ، الزاماً باید تجزیه و تحلیل بازاررا اجرا کنید. بررسی بازار بنیان گسترش استراتژی بازاریابی و اقدامات معین بازاریابی می باشد.
• با اجرای تحلیل بازار قادر خواهید بود ارقام ، دادهها و حقیقتهای ملزم برای آرمان های خود را آماده نمائید و یک برنامهی تجاری جامع و مؤثر عرضه کنید:
• در قدم های نخستین تحلیل بازار، میتوانید پتانسیل بازار را بررسی کنید و از تصمیمگیریهای غلط پرهیز کنید؛
• میتوانید خلأها را بشناسید و به موقع آنها را جبران کنید؛
• تحلیل بازار به شما نشان می دهد که کدامیک از کالاها در بازار کنونی وجود دارند
• با تجزیه وتحلیل بازار قادر خواهید بود سد وصول به بازار را شناسایی نمائید و اندازه استقبال از کالای تازه را پیشبینی نمائید .
مضمون و ساختار بررسی و تحلیل بازار
تجزیه و تحلیل بازار :
• شامل تشریح دقیق بازار هدف و بررسی بازار است؛
• یک تصویر جامع از یک بازار مخصوص را انتقال می دهد
• دربردارنده ۵ حوزهی متعدد است که طی آن دادهها گردآوری و آنگاه تحلیل خواهند شد .
۱. توصیف بازار: بازار خود را بررسی کنید
ابتدا برای بررسی بازار ، بایستی بازار خود را توصیف نمائید و آن را از دیگر بازارها متمایز نمائید . بسته به کالا یا خدماتی که دارید ، قادر خواهید بود مقیاس های متفاوتی بکار بگیرید و بازار خود را توضیح دهید .
برای انجام تجزیه و تحلیل بازار، بایستی بازار هدف را برپایه خصوصیت های ویژه ، به قسمت های متعدد تقسیم نمائید . خصوصیاتی از قبیل جامعه ، جمعیت ، سن ، جنس ، موقعیت اقتصادی یا منطقه جزء این خصوصیت ها هستند .
تشریح بازارالزاماً باید این سؤالات را هم در بربگیرد :
کالا یا خدمات شما برای کدامیک از بازارهای هدف لازم است ؟
کالای شما برای کدامیک از طبقات سنی خوب است ؟
میانگین درآمد بازار هدف شما چه میزان است ؟
کدام محدوده، بازار هدف شما می باشد ؟
تا آن جا که امکان پذیر می باشد برای بررسی بازار، حتما باید دادههای خاصی را درباره بازار هدف خویش پیدا کنید :
2. اندازهی بازار و گسترش آن : بازار هدف خویش را برای تجزیه و تحلیل بازار تخمین بزنید
زمان تخمین اندازهی بازار خویش در تجزیه و تحلیل بازار، حتما باید از اطلاعات دقیق و جدید استفاده نمائید . این بخش از تحلیل بازار درمورد تخمین و سنجش جریان مالی یا حجم فروش کالا یا خدمات در یک بازار به خصوص می باشد . برطبق این ارقام ، قادر خواهید بود گسترش و پیشرفت بازار را پیشبینی و به اندازه جذابیت آن، آگاهی پیدا کنید . توسعهی بازار دربردارنده پیشرفت بازار و نرخ آن می باشد.
۳ . منبعهای خوب برای تهیهی دادهها : منابع بازار خود را بشناسید
سازمان های اداری و وب سایت های اینترنتی زیر، دادههای رایگانی را برای بررسی بازار در اختیار شما می گذارند
در وب سایت استاتیستا قادر خواهید بود از آمار ، اطلاعات بازار و بررسیها به شکل آنلاین بهره ببرید و همچنین میتوانید اطلاعات مؤسسات پژوهشی ، دادههای دنیای تجارت و آمارهای رسمی را در یافت نمایید.
خصوصیات بررسی رقابتیِ بازار هدف
تجزیهو آنالیز رقابتی عوامل شخصی و اصلی بازار را تحلیل مینماید. ویژگیهای مهم بازار، بررسی و توصیف می گردند.
چارچوب ۵ عامل، ابزاری مطلوب برای بررسی بازار، به ویژه در صنعت مشاوره میباشد. مایکل ای پورتر نظریه پرداز مدیریت، عوامل اساسی برای تجزیه و نظارت را این گونه تعیین نموده است:
1.قدرت چانهزنی مشتریان
اولین عامل بررسی بازار بایستی تحلیل نمایید که عکس العمل مشتریان در قبال ارتقا یا کاهش قیمت چه طور خواهد بود؟ آیا کالا یا خدمات شما برای بازار هدف لازم واساسی میباشد؟
۲. قدرت چانهزنی تأمینکنندگان
چنانچه تعداد تأمینکنندگان شما محدود باشد، توان چانهزنی بسیار بالایی خواهند داشت. شما در قبال ارتقاء قیمت، به چه شکل عکس العمل نشان خواهید داد؟
3. تهدید کالاهای جایگزین و بازارها
در عامل سوم تجزیه و بررسی بازار بهاین بپردازید که آیا آیتمهای دیگری برای کالا یا خدمات شما وجود دارند ؟ آیا نوآفرینی های در حال ظهور، توزیع کالا یا خدمات شما را به مخاطره خواهند انداخت ؟
۴ . رقبای تازه و سدهای ورود به بازار
درصورتیکه بازار هدف شما جذابیت ویژه ای داشته باشد، مطمئنا رقبای جدیدی وارد بازار خواهند شد . آیا موانعی برای وصول رقبا به بازار وجود دارند ؟
به عنوان نمونه ، مخارج فراوان سرمایهگذاری برای یک کالا یا خدمات میتواند مانعی برای ورود به بازار باشد؛ به اضافه اینکه ، چنانچه کسب اطلاعات و دسترسی به منابع و تأمین کنندگان انحصاری سخت باشد ، فروشگاه شما در موقعیت نامناسبی قرار داشته باشد یا سرمایهی مورد احتیاج برای بازاریابی زیاد باشد ، دسترسی به بازار مشکل ترخواهد شد
.۵ رقبای حاضر در بازار
برای تحلیل بازار بایستی تحقیق نمود که حدود رقابت چقدر است ؟ چه شخصی بر بازار مسلط است؟ کدامیک از رقبا جلوتر می باشند و به چهعلت ؟
در تحلیل رقابتی ، حتما باید نه تنها خریدکنندگان ، بلکه رقبا و ویژگیهای کالاهای آنها و کالاهای خودتان را هم بشناسید:
باید با چه سرعتی وارد بازار شوید؟
ورود به بازار چه خطراتی را در پی خواهد داشت ؟
چه کسانی کالاها مشابهی را عرضه می کنند چه میزان رقیب دارید ؟
شما دارای چه نقاط قوتی هستید؟ رقیبان شما چه نقاط قوتی دارند ؟
آیا بازار هدف شما و رقبا به یکدیگر شباهت دارند ؟
بررسی بازار در صنایع مشتری مدار
تجزیهوتحلیل صنایع مشتری مدار صنایعی را که زیادترین فروش یا گردش مالی را دارند، معین می سازد .
برای انجام این عمل بایستی یک بار دیگر به تجزیه فروشگاه های تعریفشدهی خود رجوع نمائید ، آنوقت قادر خواهید بود ساختار و جذابیت صنایع را با توجه به جوانب گوناگون فروش ، تجزیهوتحلیل کنید؛ پس از آن ، قادر خواهید بود مجموعه های هدف و صنایع گوناگون آنها را شناخته و درخواست های مشتری را مشخص کنید . طبق نتایج بهدستآمده ، قادر خواهید بود استراتژیهای بازاریابی مناسبی را برای کسبوکار خویش تشکیل دهید .
حتما باید به سؤالات زیر جواب دهید :
• درآمد کسبشده در آن صنعت ویژه چقدر شده است ؟
• کدامیک از کمپانی ها رهبری بازار را بر عهده دارد ؟
• روند کنونی صنعت چطور می باشد ؟
• کدامیک از نوآوریها توانستهاند صنعت را جلو ببرند ؟
6.بررسی پتانسیل بازار هدف : آیا این بازار در آینده گسترش خواهد پیدا کرد ؟
تجزیه و تحلیل بازار نمایانگر شرایط قبل و موقعیت کنونی یک بازار است؛ مورد دیگر این که ، جریان توسعهی آیندهی آن را هم نشان میدهد . برای رسیدن به این مقصود ، کارمندان بالقوه ، موانع ورود به بازار ، عوامل پیروزی و نیز تحولات و شیوه های کنونی را بازبینی می کنند . پیشبینی میزان توسعهی بازار برای طرحریزی فروش و سرمایهگذاران احتمالی بااهمیت است .
جمعبندی
کسب و کارها با بکارگیری از شیوه های تحلیل فروشگاه ها ، میتوانند دادههای ارزشمندی را راجعبه بازارهای مورد نظر به دست آورند . درصورتیکه در حال شروع یک کسبوکار می باشید و قصد دارید که بازار کنونی خود یا بازار های جدیدی را بررسی بکنید ، با بکارگیری تحلیل بازار ها قادر خواهید بود فرصتها و خطرات آن بازار را شناخته و برآورد کنید .
طبق بررسی بازار ، قادر خواهید بود استراتژیهای بازاریابی معینی را گسترش دهید و ایدهی خودتان را با موفقیت پیادهسازی بکنید .
تحلیل رقابتی
تحلیل رقابتی قسمت مهمی از فرایند بازاریابی شرکت شما است . با استفاده از این ارزیابی ، قادر خواهید بود دریابید که چه چیزی باعث متفاوت شدن کالا و یا خدمات شما خواهد بود و برای کشش بازار هدف، حتما باید چه خصوصیت هایی داشته باشید .
سهم مستقیم رقبای خود از خریدار (یعنی سهمی که از رقابت بدون واسطه با کالاهای و خدمات شما به دست می آورند) را با قرار دادن آنها در طبقه های استراتژیک ارزیابی کنید. برای هر رقیب یا گروه استراتژیک ، عواملی نظیر لیست محصول یا کارها آنها ، سودآوری آنها ، الگوی پیشرفت ، اهداف و فرضیات بازاریابی ، استراتژیهای کنونی و گذشته ، ساختار سازمانی و ساختار هزینه ، نقاط قوت و ضعف و اندازه کسب و کار مدعی (برای فروش) را فهرست نمایید و به سوالاتی از نظیر موارد زیر جواب دهید :
• رقبای شما چه کسب و کارهایی هستند ؟
• چه محصولات و خدماتی را میفروشند؟
• سهم بازار هر رقیب چقدر بوده اید ؟
• تکنیک های قدیمی آنها چه بوده است ؟
• تکنیک های کنونی آنها چیست ؟
• از چه رسانه ای درخصوص بازاریابی و ارائه محصولات یا خدمات خود استفاده می کنند ؟
• چقدر در هفته را به تبلیغ کسب و کار خود در رسانه های مختلف می پردازند؟
• نقاط قوت و ضعف هر کدام از رقیبها چه چیزی است ؟
• چه تهدید هایی برای رقبای شما وجود خواهد داشت ؟
• رقبا چه فرصتهایی را می توانند برای شما امکان پذیر نمایند ؟
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید