برنامه ریزی برای سال جدید | چگونه برای سال جدید برنامه ریزی کنیم؟
چگونه برای سال جدید برنامه ریزی کنیم؟ با فرا رسیدن ایام پایانی سال، مردم، زیاد به این فکر میافتند که یک برنامه ریزی برای سال جدید داشته باشند تا بتوانند شرایط بهتری را برای زندگی خود به وجود آورند. احتمالا شما هم که روی این مقاله کلیک کرده اید جزء این دسته هستید. به منظور اینکه به مقاصد و خواسته های خود به بهترین شکل ممکن دست یابید باید برنامه اصولی و درستی داشته باشید. اما برای اینکه بدانید چگونه به یک برنامه مدون و دقیق برسید در ادامه این مطلب همراه تام آکادمی باشید. همچنین می توانید در دوره بی نظیر برنامه ریزی پویا با تدریس دکتر معتمدی شرکت کنید.
چگونه برای سال جدید برنامه ریزی کنیم؟
اکثر افراد درایام پایانی سال، به این موضوع زیاد فکر میکنند حتی خیلی ها با شوق فراوان خواسته ها و هدف هایشان را در دفتری مینویسند و با خود پیمان میبندند که به آن برنامه متعهد باشند؛ اما بعد از مدتی شاید دو ماه و حتی کمتر، اکثر آنها برنامه و اهداف خود را از یاد برده و یا دیگر اشتیاق و انگیزه ای برای ادامه مسیر رسیدن به اهداف و خواسته های خود نمیبینند. در ادامه به شما اصول و قواعدی را میگوییم که به شما کمک میکند به برنامه و اهداف خود پایبند باشید. هچنین پیشنهاد می کنیم سری به مقاله چگونه سال جدید را شروع کنیم بزنید.
لزوم اهمیت برنامه ریزی برای سال جدید
ممکن است در محل کار خود فشار روانی زیادی را متحمل شوید، در روابط خود دچار مشکلاتی باشید یا افرادی را در اطراف تان ببینید که موفق هستند ولی شما هنوز حتی اهداف و خواستههای خود را هم نمیشناسید. در این مواقع حس ناکامی و یاس به سراغ انسان میآید یا در حالی که امید دارید به جایی که میخواهید برسید به سختی شروع به فعالیت میکنید.
برنامه ریزی برای سال جدید باید چگونه باشد؟
تدوین برنامه برای سال پیش رو میتواند به صورت عددی، عنوانی یا مهارتی باشد. برنامه عددی برنامه ای است که در ان شما تعیین کنید مثلا من تا 1 سال بعد باید فلان مقدار وزن خود را کاهش دهم و به فلان عدد برسم. عنوانی به این منظور است که مثلا من باید در سه ماه اول سال دو سفر به مناطقی داشته باشم که تا به حال نرفتم. برنامه ریزی مهارتی که ممکن است منطقی تر از دو مورد قبلی به نظر بیاید این است که من باید در سال جدید مهارت جدیدی بیاموزم.
به طور کلی، آن دسته از برنامه ریزی برای سال جدید که در راستای سبک زندگی باشد را میتوان مهم ترین هدفگذاری برای شروع سال جدید به شمار آورد؛ منظور ما از سبک زندگی، ترک عادتهای بد و ایجاد عادتهای خوب میباشد.
به منظور اینکه با شیوههای اصولی هدفگذاری اثر بخش و مفید و برنامه ریزی برای سال جدید بهتر آشنایی پیدا کنید میخواهیم که پارامترهایی که در ذیل آمده را دقیق مطالعه کنید تا بدین گونه به جمع افرادی که پیگیرانه و به طور مصمم اهدافشان را دنبال میکنند بپیوندید.
تدوین برنامه مناسب با سبک زندگی خود
اگر بتوانید برنامه ریزی برای سال جدید را طوری انجام دهید که کاملا منطقی و قابل فهم باشد و قابلیت اجرایی شدن داشته باشد، یقینا در اجرایی شدن آن با مسائل و موانع کمتری روبرومیشوید.
طبق آمار یک موسسه مدیریتی در آمریکا، یک سوم هدف گذاری های سالانهی اشخاص حتی به پایان ماه اول از سال نوهم نمیرسد و پیش از تصور افراد از یاد برده میشود. علت آن هم این است که اصولا برنامه ریزی ها به شکل درست و استاندارد نوشته نمیشوند.
برنامه ریزی سالیانه احتمال دارد به علت یکی از پارامترهای زیر به موفقیت نرسد:
هدف گذاری شما طبق خواسته دیگران یا جو حاکم بر جامعه نگارش شود و برای شما به شکل اجبار باشد که باید خود را تغییر دهید.
رزولوشنی که برای خود تدوین کرده اید خیلی نامفهوم و مبهم باشد و موارد مشخصی نداشته باشد.
هدف گذاری و پارامترهایی که برای خود تعیین کرده اید، دید منطقی و عقلانی و واقع بینانه ای ندارد.
مقاصد شما اساسا باید هوشمندانه باشد. این واژه اولین بار در نشریه مدیریتی آمریکایی در سال ۱۹۸۱ میلادی عنوان شد. منظور از هدف گذاری هوشمندانه این است که دارای خصوصیات زیر باشد:
- شخصی سازی شده و منحصر به فرد باشد.
- قابلیت اندازه گیری داشته باشد.
- بتوان به آن دست یافت.
- بر اساس محدودیتها نگارش شده باشد.
- محدودیتهای زمانی را در نظر گرفته باشد.
جهت آشنایی بیشتر و درک بهتر موارد بالا، هر یک را در ادامه جداگانه برایتان شفاف سازی کردهایم:
- شخصی سازی شده و منحصر به فرد باشد: هدف گذاری شما باید کاملا واضح و خاص خودتان باشد. یعنی به جای اینکه در لیست خود بنویسید: «من میخواهم لاغر شوم»، باید خیلی روشن و مشخص بنویسید که میخواهید چند کیلوگرم لاغر شوید؟ و هدف تان این است که در چه مدت زمانی این کار را انجام دهید؟ به عنوان مثال، برای خود مشخص کنید که من در طی سه ماه اول سال باید ۷ کیلوگرم وزن کم کنم. تعیین زمان وعدد دقیق سبب میشود به برنامه خود بیشتر متعهد باشید.
- قابلیت اندازه گیری داشته باشد: این مورد برای هدف گذاریهایی مثل لاغری قابل فهم است، اما این را بدانید که قابل اندازه گیری بودن ممکن است به معنی حذف برخی موانع یا ترک بعضی از عادتها باشد.
برای مثال، شما عادت به ناخن جویدن دارید. جهت ترک این عادت اشتباه و در راستای برنامه ریزی برای سال جدید میتوانید هر از گاهی از روند رشد کردن ناخنهایتان عکس بگیرید تا به صورت عینی و ملموس مشاهده کنید که در حال ترک این عادت اشتباه هستید. همچنین در سایر موارد میتوانید با نوشتن، نوت برداری در تلفن همراه یا حتی نصب اپلیکیشنهای مناسب برای ترک عادت نادرست، فرآیند انجام آن را تحت نظر داشته به طور مداوم کنترل کنید تا اطمینان پیدا کنید که به درستی مسیرتان را طی میکنید.
- بتوان به آن دست یافت: منظور ما از این مورد این نبوده که هدف گذاریهای بزرگ برای خودتان نداسته باشید. اما باید این را به یاد داشته باشید که اگر هدف معین شده بیشتر از سطح توان شما باشد، در طول زمان شما را مایوس ساخته و در نهایت به آن دست پیدا نمیکنید. ضرب المثلی هست که میگوید سنگ بزرگ نشانه نزدن است. مثال برای این مورد این است که برای خود هدف گذاری کنید که در طی 3 سال آینده به اندازه لازم درآمد داشته باشید که بعد از آن به طور کامل خود را بازنشسته کنید در حالی که هنوز در سن ۳۰ سالگی هستید! خب، کاملا مشخص است که این هدفگذاری، واقع بینانه و استاندارد نیست. اما برای مثال، پسانداز ایکس تومان به طور ماهیانه هدفی است که میتوان به آن دست یافت.
- بر اساس محدودیتها نگارش شده باشد: شایان ذکر است که برنامه ریزی شما برای سال جدید قاعدتا باید بر اساس سبک زندگی خودتان باشد و مسئله ای باشد که برای شما بسیار با اهمیت است. باید تلاش کنید با دیدی فاقد احساس نفرت از خود، حس پشیمانی و ذوق و هیجان زیاد، آن را بنویسید. چرا که در غیر این صورت به موفقیت نمیرسید. با اندیشیدن به اینکه چه چیزی واقعا برای شما و زندگی شما سودبخش و مورد نیازاست میتوانید ساختار زندگی خود را دگرگون کنید. در این مسیر کسانی به زندگی شما ورود خواهند کرد که بسیار کمک رسان شما هستند و میتوانند در ادامه مسیر، نقش اثر بخش و مفیدی برایتان داشته باشند.
- محدودیتهای زمانی در آن لحاظ شده باشد: در این مورد، هنگام هدف گذاری برنامه ریزی برای سال جدید به مسئله «زمان» دقت کافی داشته باشید. در نظر گرفتن زمان در تدوین برنامه باید واقع بینانه و کاملا استاندارد باشد. یکی از تکنیکها این است که اهداف بزرگ و کلان را به هدفهای خرد که زمان کمتری برای وقوع شان لازم است تقسیم کنید و گام به گام به سمت مقاصد بزرگ قدم بردارید. بعضی متخصصان بر این باورند که برای مثال برای ایجاد یک عادت مفید شما نباید برای دو ماه بعد برنامه بریزید، بلکه باید روی ۵ سال یا ۱۰ سال بعد برنامه ریزی کنید. برخی اهداف را نمیتوان در زمان کم و سریع انجام داد
ساخت برنامه شخصی
اهداف پایانی شما خیلی سریع و با جادو در زندگی تان رخ نمیدهد. برای اینکه بدانید چگونه گام به گام به هدف خود دست پیدا کنید نکاتی را به شما ارائه داده ایم که حتما برایتان مفید خواهد بود.
از آنجا که نمیتوان یک شبه به همه اهداف دست پیدا کرد، لذا عقلانی است که برای اهداف و آرزوهای خود در زندگی برنامه صحیح و مناسبی را داشته باشیم. اما این را هم باید دانست که در طی این مسیر ممکن است با مشکلات و مسائل مختلفی روبرو شویم.
تکنیکی برای ترک و ایجاد عادتها
هنگامی که تصمیم گرفتید عادتی را به زندگی خود ترک و یا اضافه کنید پیشنهاد میکنیم آن را به سه بخش اصلی دسته بندی کنید:
- نشانه
- عادت
- پاداش
یعنی همان انگیزه ای که باعث میشود ما دوباره به سراغ آن رفتار برویم و سرانجام به آن عادت کنیم. در حقیقت یعنی همان حس خوشایندی که انجام آن رفتار به ما میدهد.
برای مثال:
- عادت منفی: زیاد استفاده کردن از گوشی
- نشانه: حس انزوا دارم. احساس میکنم با نزدیکانم ارتباطم قطع ده.
- پاداش: حس در ارتباط بودن پیدا میکنم.
- تکنیک عوض کردن این عادت: به جای اینکه مدام گوشی را چک کنید و گشت و گذارهای بیهوده در گوشی و شبکه های اجتماعی داشته باشید، به دیدن یک دوست یا آشنا رفته و با او به گفتگوی حضوری بپردازید.
اگر عادت بدی دارم که به سلامت بدنم لطمه وارد میکند چه کنم؟
- عادت منفی: سیگار کشیدن
- نشانه: بی حوصلگی
- عادت: کشیدن روزانه چند نخ سیگار
- پاداش: افزایش فعالیت روزانه
- تکنیک عوض کردن این عادت: هر موقع حس کردید اختیاج دارید که سیگار بکشید، خود را به کار دیگری مشغول سازید. مثلا چای بنوشید، تنقلات یا میوه بخورید. کاری کنید فعالیتی انجام دهید که حواستان را پرت کند و هوس سیگار کشیدن را در شما خاموش سازد.
نکته مهم :
عادتهای اشتباه و منفی اشخاص گوناگون با هم فرق میکند. به همین علت تکنیکهای ترک آنها هم متناسب با شیوه زندگی هر شخص و موارد دیگر متفاوت است و نمیتوان راه حل های کلی برای آن توصیه کرد.
اما به شکل کلی این را بدانید که تکنیک ترک عادت بد یا شیوه ابجاد عادت خوب باید واضح و راحت باشد. سراغ روشهای پیچیده و سخت نروید. برای مثال اگر میخواهید از سال بعد، هر روز برنامه پیاده روی و یا دو داشته باشید و تا به حال این ورزش را انجام ندادهاید شایسته است در روزهای اول، مسیری کوتاه و با سرعت کم برای پیاده روی خود داشته باشید. سپس به تدریج هم طول مسیر پیاده روی و هم سرعت راه رفتن خود را اضافه کنید.
چگونه برنامه ریزی برای سال جدید را انجام دهیم؟
روش هدف گذاری که در این مقاله به آن میپردازیم از دو قسمت بازنگری و طرح ریزی تشکیل شده است.
مرحله 1 : بازنگری
اول از همه کل برنامههای سال قبل را بررسی کرده و یادداشت کنید، با این کار، فعالیتهایی که داشته اید و برایتان حیاتی بوده را متوجه میشوید. برای نوشتن این اقدامات، ۷ قسمت در زندگی که برای همه مهم است را در نظر داشته باشید:
روابط
کار
بدن
ذهن
روح و روان
اجتماع (دوستان و خانواده)
مسائل مالی
با این اقدام به مقاصد و موفقیتهایی که به داشته اید، تغییراتی که برایتان پیش آمده و دوست نداشتهاید و همچنین تغییراتی که باید در سال نو اتفاق بیفتد را متوجه میشوید.
مرحله 2 : برنامه ریزی
این مرحله، بخش اساسی برنامه ریزی برای سال جدید میباشد. بعد از مرور فعالیتهایتان در سال قبل، اهداف و خواسته های زیادی را پیدا میکنید که میخواهید در سال پیش رو انجام دهید؛ همهی آنها را یادداشت کنید. در این مرحله به ۷ قسمت در زندگی که کمی قبل آنها را نام بردیم توجه کنید تا بتوانید تعادل را در همه ی قسمتهای زندگی خود داشته باشید.
در این بخش، جواب دادن به سوال های زیر به شما برای برنامه ریزی مفید خواهد بود :
در سال نو به چه چیزهایی میخواهید برسید؟
به چه مکانهایی میخواهید سفر کنید؟
با چه اقداماتی میخواهید زندگیتان را بهتر و راحتتر کنید؟
با چه افرادی میخواهید در ارتباط باشید؟
چه آرزوهایی دارید که میخواهید در سال نو به آنها برسید؟
چگونه میخواهید این کارها را انجام داده و به این اهداف برسید؟
نکات پایانی :
هنگامی که برنامهی سالانه تان را تدوین میکنید، سعی کنید برای مسائلی که در سال گذشته داشتهاید راهکارهای مناسبی بیابید. علاوه بر این به یاد داشته باشید یک فعالیت جدید هم انجام دهید تا از منطقه امنتان خارج شوید.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید