آیا از شغل خود راضی هستید؟
آیا از شغل خود راضی هستید؟ در پاسخ به این پرسش می توان گفت : زمانی که شما وارد یک حیطه شغلی می شوید، رضایت شغلی اولین چیزی است که باید از این موضوع داشته باشید. به این صورت که شما باید با تمامی موارد در این شغل آشنا باشید و به نوعی حیطه کاری خود را رو به جلو ببرید که مسائلی باعث از بین رفتن آن نشود. رضایت شغلی جنبه های بسیار مختلفی دارد که برای این که بخواهیم یک فرد را از شغلش راضی نگهداریم، باید این رضایت را در او ایجاد کنیم. با ما در این مقاله همراه باشید تا در کنار یک دیگر به این موضوع بپردازیم و تمامی جوانب آن را در نظر بگیرید.
تعریف رضایت شغلی چیست؟
اصلا به صورت کلی رضایت شغلی چیست و چگونه به پیشرفت سازمان کمک میکند؟ در این قسمت به صورت کاملا اختصاصی به این موضوع می پردازیم. رضایت شغلی، یک معیار غیرقابل اندازه گیری، به عنوان پاسخ احساسی مثبتی که هنگام انجام کار یا زمانی که در محل کار حضور دارید تجربه میکنید، تعریف میشود. سازمانهای پیشرو در حال حاضر در تلاش هستند تا این احساس را اندازه گیری کنند، به طوری که نظرسنجیهای رضایت شغلی در بیشتر محلهای کاری به یک عنصر اصلی تبدیل شده است. مهم است که به یاد داشته باشید که رضایت شغلی از کارمندی به کارمند دیگر متفاوت است. در همان محل کار، تحت شرایط یکسان، عواملی که به یک کارمند کمک می کند نسبت به شغل خود احساس خوبی داشته باشد، ممکن است برای کارمند دیگر صدق نکند. به همین دلیل، داشتن یک رویکرد چند بعدی برای رضایت کارکنان ضروری است که حوزه های زیر را پوشش می دهد:
· ماهیت چالش برانگیز کار، سوق دادن کارکنان به ارتفاعات جدید
· سطح راحتی (رفت و آمدهای کوتاه، دسترسی به ابزارهای دیجیتال مناسب و ساعات کاری انعطاف پذیر)
· قدردانی منظم توسط مدیریت و سازمان به عنوان یک کل منسجم
· پرداخت به موقع حقوق، که باعث می شود کارکنان کیفیت زندگی خوبی را حفظ کنند
· وعده پیشرفت شغلی در هماهنگی با اهداف رشد شخصی کارکنان
هیچ تعریف واحدی از رضایت شغلی وجود ندارد و عوامل موثر در آن به ماهیت محل کار شما بستگی دارد. به عنوان مثال، یک کارمند راضی در بخش تولید با یک توسعه دهنده نرم افزار راضی متفاوت به نظر می رسد. با این حال، ده ویژگی وجود دارد که هر محیط کاری که به سمت رفاه و رضایت کارکنان طراحی شده است، مشترک است. در ادامه به این موارد به صورت کاملا اختصاصی می پردازیم.
اهمیت داشتن رضایت شغلی چیست؟
رضایت کارکنان یا رضایت شغلی یکی از اهداف کلیدی همه پرسنل منابع انسانی است، صرف نظر از اینکه نظر فردی آنها چیست. یک کارمند راضی فقط یک کارمند ماندگار نیست، بلکه سفیری برای برند، داخلی و خارجی است. او می تواند به رفع دلهره دیگران کمک کند و در مجامع مختلف از شرکت دفاع کند. کارکنان شاد وفادارتر به شرکت و اهداف آن هستند، آنها برای رسیدن به اهداف تلاش بیشتری می کنند و به شغل، تیم و دستاوردهای خود افتخار می کنند. اکثر سازمان ها رضایت شغلی را وابسته به دو چیز می دانند که عبارت اند از: حقوق و دستمزد و البته تا حدودب فعالیت های تفریحی.
در حالی که کارمندان بر اساس این پارامترها تأثیر می گذارند، نمی توانند اساس مشارکت کارکنان را تشکیل دهند. اخیرا، مطالعهای که توسط هاروارد منتشر شده است، مشاهده کرد که برنامههای مشارکت کارکنان فقط به عنوان یک ضربه در بازو عمل میکنند و سطح رضایت بلافاصله پس از آن کاهش مییابد. آنچه اهمیت دارد این است که منابع انسانی چگونه نیازهای کارکنان خود را درک می کند و چه کاری انجام می دهد تا بین نیازهای کارکنان و اهداف شرکت مطابقت داشته باشد.
موارد موثر بر رضایت شغلی کدامند؟
رضایت کلی یک کارمند از شغل خود نتیجه ترکیبی از عوامل است و موضوعات مالی تنها یکی از آنهاست. نقش مدیریت در افزایش رضایت شغلی کارکنان این است که اطمینان حاصل کند که محیط کار مثبت است، روحیه بالا است و کارکنان منابع مورد نیاز برای انجام وظایف محوله را دارند. در ادامه به دیگر موارد می پردازیم.
شرایط کاری بهینه
از آنجایی که کارکنان هر هفته زمان زیادی را در محیط کار خود می گذرانند، برای شرکت ها مهم است که سعی کنند شرایط کاری را بهینه کنند. مواردی مانند فراهم کردن فضاهای کاری جادار به جای مکان های تنگ، نور کافی و ایستگاه های کاری راحت به شرایط کاری مطلوب کمک می کند. ارائه ابزارهای بهره وری مانند فناوری اطلاعات ارتقا یافته برای کمک به کارکنان برای انجام کارها به طور موثرتر به رضایت شغلی نیز کمک می کند.
فرصتی برای پیشرفت
کارمندان در صورت مشاهده مسیری برای ارتقای رتبه های شرکت و مسئولیت بیشتر و در کنار آن غرامت بیشتر، از شغل فعلی خود رضایت بیشتری خواهند داشت. بسیاری از شرکتها کارکنان را تشویق میکنند تا مهارتهای پیشرفتهتری را کسب کنند که منجر به شانس ارتقاء میشود. به عنوان مثال، شرکت ها اغلب هزینه شهریه کارکنانی را که در دوره های دانشگاهی شرکت می کنند، پرداخت می کنند. در طول بررسی عملکرد سالانه یک کارمند، یک سرپرست باید مسیری را ترسیم کند که به او نشان دهد چه چیزی باید انجام دهد و چه مهارتهای جدیدی را باید توسعه دهد تا بتواند در مسیر پیشرفت در سازمان قرار گیرد.
حجم کار و سطح استرس
مواجهه با حجم کاری بسیار سنگین و مواردی که رسیدن به آن غیرممکن است، میتواند باعث کاهش رضایت شغلی حتی برای متعهدترین کارمند شود. کوتاه آمدن از ضرب الاجل منجر به درگیری بین کارکنان و سرپرستان و افزایش سطح استرس در محل کار می شود. بسیاری اوقات این محیط ناشی از مدیریت ناکارآمد و برنامه ریزی ضعیف است. به طور کلی شرکت در حالت بحران عمل می کند زیرا سرپرستان زمان کافی را برای کارمندان در اختیار نمی گذارند تا وظایف محوله خود را به طور موثر انجام دهند یا به دلیل ناکافی بودن تعداد کارکنان این موضوع به وجود می آید.
آیا از شغل خود راضی هستید؟
این مهم است که این سوال را به طور منظم از خود بپرسید: آیا از شغل خود راضی هستید؟ این می تواند یک سوال دلهره آور باشد، به خصوص اگر مشکوک باشید که پاسخ خود “نه” است. با این حال، صادق بودن با خود در مورد رضایت شغلی خود باعث رشد بالقوه و در نهایت تجربه شغلی رضایت بخش تر می شود. اگر پاسخ شما “نه” است، می توانید برای ایجاد تفاوت برای خود تلاش کنید. ممکن است به دلایلی ناراضی باشید. شاید تا جایی که می توانید در شرکتی که در حال حاضر در آن کار می کنید پیش رفته اید، یا شاید در موقعیت فعلی خود به اندازه کافی به چالش کشیده نشده اید. ناتوانی در دیدن آینده ای که رشد را تشویق می کند، احتمالاً منجر به احساس نارضایتی کلی خواهد شد. عوامل دیگری که ممکن است بر رضایت شما تأثیر بگذارد عبارت اند از حقوق، محیط کار یا خود کار. به طور کلی، اگر احساس میکنید به اندازهای که باید از کارتان سود نمیبرید، ممکن است احساس نارضایتی کنید. وقتی نوبت به ارزیابی رضایت شغلی و دلیل هر گونه نارضایتی می رسد، مهم است که با خود صادق باشید تا مراحل بعدی خود را تعیین کنید.
اگر نارضایتی شما به کاری که انجام می دهید خلاصه می شود، جستجوی فرصت های شغلی جایگزین بیشترین سود را برای شما دارد. اگر مشکلات شما مربوط به شرکتی است که در آن کار می کنید، گفتگوی صریح با رئیستان بیشترین کمک را به شما خواهد کرد. اگر میبینید که نیاز دارید به دنبال شغل جدیدی بگردید، حتما این کار را انجام دهید و از انجام دادن آن نحراسید. این که شغیل باب میل خود داشته باشید بهتر از این است که روزانه حجم بسیاری از مشکل را برای خود در محل کار داشته باشید.
مزایای رضایت شغلی چیست؟
رضایت شغلی مزایای زیادی برای یک سازمان دارد. برخی از برجسته ترین آنها عبارت اند از:
مشکلات کارکنان را در محل کار کاهش می دهد
غیبت کارکنان را کاهش می دهد
هزینه های طولانی مدت منابع انسانی را کاهش می دهد
به نتایج مثبت در برنامه های ارجاع کارمندان کمک می کند
بهره وری کارکنان را افزایش می دهد
برای کارکنان ایجاد آرامش می کند
اگر تمامی افراد در شرکت مواردی که به آن ها اشاره کرده ایم را داشته باشند، آن شرکت به بهترین شکل ممکن رو به جلو حرکت خواهد کرد.
معایب عدم رضایت شغلی کدامند؟
اگر کارمندان از شغل خود راضی نباشند، چندین حوزه از کار آنها تحت تأثیر قرار می گیرد و رفتار آنها می تواند سایر کارکنان را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
اثرات پایین بودن رضایت شغلی عبارتند از:
استرس شغلی:
زمانی که کارمندان از شغل خود راضی نیستند، به احتمال زیاد استرس شغلی را تجربه کرده و گزارش می دهند. کارگرانی که در محل کار راضی یا خوشحال هستند، کمتر احتمال دارد که از شغل خود استرس داشته باشند.
این طبیعت اولیه انسان است – اگر شخصی کاری را انجام ندهد که از آن لذت میبرد، احتمال اینکه احساس نارضایتی کند و حتی چیزهای کوچک باعث میشود او احساس استرس و ناراحتی کند، وجود دارد.
نرخ بالای جابجایی کارکنان:
رضایت شغلی پایین نیز نرخ جابجایی بالایی را با کارکنان ایجاد می کند. دیر یا زود، کارمند استعفا می دهد تا بتواند شغلی را پیدا کند که واقعاً از انجام آن لذت می برد. این بر عهده صاحبان و مدیران مشاغل کوچک است که راهی برای افزایش رضایت شغلی پیدا کنند، به ویژه در صنایع دشوار که در آن مشاغل سخت و دستمزد پایین است.
عدم بهره وری:
رضایت شغلی پایین همراه با روحیه پایین کارکنان برابر با فقدان بهره وری در محل کار است. باز هم، ما طبیعت اولیه انسانی را در کار داریم. وقتی فردی ناراضی است، تمرکز خوبی ندارد و به وظایف خود توجهی نمی کند. آنها صدها کار دیگر را برای انجام دادن پیدا می کنند که آنها را خوشحال می کند. وقتی یکی از اعضای تیم بهره وری پایینی از خود نشان می دهد، طبیعی است که سایر اعضای تیم در نتیجه احساس نارضایتی کنند و بهره وری آنها نیز شروع به کاهش کند.
سود:
مشتریان رضایت کارکنان را تعهدی از سوی شرکت به کیفیت عمومی می دانند. اگر کارکنان از شغل خود راضی نباشند، نمی توانند خدمات بهتری به مشتریان ارائه دهند و باعث کاهش سود سازمان می شود.
حفظ مشتری:
زمانی که کارکنان به طور مداوم توانایی فراتر از انتظارات مشتری را از خود نشان می دهند، شرکت به احتمال زیاد مشتریان راضی خود را حفظ می کند. حفظ مشتری در حفظ جریان ثابت درآمد بسیار مهم است. اگر کارمندان راضی نباشند نمی توانند مشتریان ارزشمند را حفظ کنند.
بنابراین می توان گفت که نارضایتی شغلی هم بر سازمان و هم بر کارکنان تأثیر منفی می گذارد. اگر نارضایتی شغلی غالب شود، سازمان احتمالا تحت تاثیر خدمات ضعیف مشتری، تولید با کیفیت و سودآوری قرار خواهد گرفت. واضح و بدیهی است که کارکنان فاقد وفاداری و تعهد، تفکر اصیل بسیار کمی از خود نشان می دهند و اغلب خود را از کار غیبت می کنند. همه اینها در کنار هم به وضوح منجر به عملکرد ضعیف و سود کم برای سازمان می شود.
هسته مرکزی ایجاد رضایت شغلی
اگر به تاریخچه رضایت شغلی نگاهی بی اندازیم مشاهده می کنیم که هسته مرکزی ای در ایجاد رضایت شغلی مشاهده می شود. حال این هسته مرکزی چیست؟ در این قسمت به این موضوع می پردازیم.
زمانی که شما در سازمانی به عنوان مدیر آن عمل کنید، همواره به دنبال راه هایی هستید که بتوانید از این طریق محیط سازمان خود را به بهترین شکل هدایت کنید. زمانی که شما در ذهنتان سوال هایی مانند: چه کارهایی می توانم برای بهبود سازمانم انجام دهم و یا چه راهکار هایی برای من وجود دارد تا کارکنانم را از شغلشان راضی کنم، همیشه در ذهنتان وجود دارد.
زمانی که اقدام به انجام راه کارها باشید و جواب این سوال ها را بیابید، در واقع هسته مرکزی ایجاد رضایت شغلی را پیدا کرده و در راستای آن در حال تلاش هستید.
چگونه به این مورد بهبود ببخشیم؟
راه های بسیاری است که شما می توانید به همراه آن ها، رضایت شغلی را در کارکنان خود و هم چنین خود به عنوان یک فردی که در سازمانی مشغول به کار است این کار را انجام دهید. در این قسمت به صورت اختصاصی به انواع این راه ها می پردازیم.
انعطاف پذیر باشید
دادن کنترل، استقلال و مسئولیت بیشتر به کارکنان برای زمان خود در محل کار (و خارج از آن) بسیار مهم است. با افزایش محبوبیت تعادل کار و زندگی به عنوان یک تقاضای کارکنان، به ویژه در میان نسل هزاره، توانمندسازی کارکنان با برنامه کاری انعطاف پذیر و گزینه دورکاری بر اساس نیازهای فردی اولین قدم کلیدی است. هم چنین در زمینه رفت و آمد افراد با داخل سازمان نیز انعطاف پذیر باشید تا استرس در این زمینه به حداقل برسد.
به کارمندان اجازه دهید تا نقش های خود را شکل دهند
افرادی که این فرصت را دارند که نقش های خود را شکل دهند و مطابق با نقاط قوت خود کار کنند، رضایت شغلی بیشتری را نشان می دهند. بررسیهای شغلی منظم که فرصتی برای بازخورد کارکنان فراهم میکند و رویکردی فعال برای توسعه نقش را تشویق میکند، این نیاز را برطرف میکند. با این حال، مدیران باید در همسو کردن خواستههای افراد با نیازهای بیشتر کسبوکار، قضاوت کنند.
شناسایی و پاداش
کارمندان باید بدانند که کار و عملکرد آنها هم شناخته شده و هم ارزش دارد. اهداف کششی و در عین حال قابل دستیابی را تعیین کنید که کارکنان می توانند به سمت آنها هدف گرفته و برای آنها تلاش کنند.
آموزش و سرمایه گذاری
از کارکنان خود برای تلاش بیشتر حمایت کنید و پیشرفت شغلی آنها را هدایت کنید. ثابت شده است که سرمایه گذاری روی کارمندان با ارائه آموزش، ارتقاء مهارت، راهنمایی یا مربیگری باعث افزایش رضایت و تعامل آنها با تجارت می شود. به عنوان یک کارفرما، شما نه تنها از کارکنان شادتر بهره مند می شوید، بلکه از مهارت ها و تخصص های اضافی که متعاقبا می توانند ارائه دهند، بهره مند می شوید.
چه مواردی باعث عدم رضایت از کار می شود؟
نارضایتی شغلی زمانی است که کارمند از شغل خود احساس رضایت نمی کند. این می تواند به دلایل مختلف حرفه ای و شخصی مانند عدم پیشرفت، مدیریت ضعیف، تعادل محدود کار و زندگی و غیره باشد. هنگامی که کارکنان راضی نیستند، این می تواند آنها را مجبور کند تا فرصت های شغلی را در جای دیگری بیابند. ممکن است حتی کارکنان در شغل خود بمانند ولی اهمالکاری کنند این ممکن است به دلیل ترس از تغییر، نداشتن مهارتهای به روز، یا عدم تمایل به کنار گذاشتن برخی مزایا (حقوق فعلی، مراقبتهای بهداشتی، برنامه بازنشستگی و غیره) باشد.
نارضایتی شغلی هم چنین می تواند به دلایل مختلفی دیگر نیز افزایش یابد، مانند:
· دستمزد کم
· داشتن یک رئیس غیر قابل اعتماد
· رشد شغلی محدود در یک سازمان
· فقدان معنا در پشت نقش هایی که افراد در شرکت دارند
· عدم تعادل بین کار و زندگی
· مدیریت ضعیف
انواع رضایت شغلی کدامند؟
در زمینه رضایت شغلی ما دارای انواع رضایت شغلی هستیم که در هر کدام افراد به نوعی از انجام شغل مورد نظر خود راضی می باشند. در این قسمت به این انواع می پردازیم. با ما همراه باشید.
مسیر شغل
به نوعی داشتن یک مسیر شغل یعنی شما برای شغل خود راهی دارید. شما در این راه پیش می روید و تا بتوانید به راحتی به مقصد خود برسید. شما در این مسیر شاهد محیط کار، حجم کار و شفافیت انتظارات کاری هستید.
پرداخت شغل
پرداخت شغل نیز همان طور که از نامش پیداست، حقوق و مزایایی است که افراد در حیطه کاری خود دریافت می کنند.
چرا مدیران به درستی این موضوع را درک نمی کنند؟
متاسفانه رد حیطه های کاری بسیاری مشاهده می کنیم که مدیران هیچ اهمیتی به این که افراد از کار خود راضی هستند یا خیر نمی دهند. این دسته از مدیران تنها به دلیل این که خود پیشرفت داشته باشند فکر می کنند و اهمیتی به این که آیا افراد از شغل خود راضی هستند یا خیر، نمی دهند. این دسته از مدیران به راحتی شغل و کارکنان خود را با گذر زمان از دست می دهند.
کتاب رضایت شغلی
انواع کتاب رضایت شغلی وجود دارد که شما می توانید با مطالعه کردن آن ها بیشتر درمورد این که کارکنان خود را ار شغلشان راضی نگهدارید بپردازید. این کتاب ها را می توانید به راحتی دانلود کرده و به صورت اینترنتی و یا حضوری دانلود کنید. این دسته از کتاب ها به صورت کاملا اختصاصی به انواع عوامل موثر بر رضایت شغلی کارکنان، نحوه برخورد مدیران، نحوه برخورد افراد و انواع موارد دیگر می باشد که شما می توانید آن ها را مطالعه کنید. به تمامی افراد، چه مدیران چه کارکنان توصیه می شود که حتما این دسته زا کتاب ها برای کارایی بهتر مطالعه شود.
پرسشنامه رضایت شغلی چگونه است؟
نظرسنجی رضایت شغلی پرسشنامه ای است که برای ارزیابی 9 بعد رضایت شغلی مرتبط با رضایت کلی استفاده می شود. این ابزار در بین سایر مقیاس های رضایت شغلی به خوبی تثبیت شده است. در این پرسش نامه انواع سوال هایی وجود دارد. برای هر مورد، گزینههایی بین «کاملاً مخالفم» تا «کاملاً موافقم» وجود دارد که در مجموع شش گزینه وجود دارد که افراد باید به آنها پاسخ دهند.
پس از این که افراد این پرسشنامه ها را جواب می دهند، آن ها به مدیر ارائه می شود و پرسشنامه ها توسط مدیر خوانده می شود تا بتوان از بین آن ها تصمیم گرفت که تا چه حد باید با افراد رفتار کرد تا در کارکنان رضایت شغلی به وجود آید.
سوالات متداول
1. اهمیت رضایت شغلی تا چه اندازه است؟ اهمیت رضایت شغلی آنقدر بالا می باشد که می تواند آینده کارکنان و آینده سازمان را تحت تاثیر قرار دهد. این موضوع آنقد مهم است که انواع کتاب ها درمورد آن تا به امروز نوشته شده است تا افراد بتوانند به خوبی از آن در زندگی شخصی خود استفاده کنند.
2. چگونه می توان کتاب ها در این زمینه را خریداری کرد؟ به راحتی می توانید به صورت آنلاین و یا به صورت حضوری از طریق انواع فروشگاه های موجود در سراسر کشور این کتاب ها را خریداری کنید.
3. آیا در این زمینه پرسشنامه ای نیز وجود دارد؟ انواع پرسشنامه ها در این زمینه وجود دارد که شما می توانید از این طریق به عنوان یک مدیر با کارکنان خود ارتباط برقرار کنید.
درباره تام آکادمی
موسسه تام آكادمی که زير نظر گروه آموزشی پژوهشی تام فعاليت میکند، فعالیت اصلی خود را در قالب یک شعار محوری، یعنی دسترسی سريع و آسان و بدون واسطه به محتواي آموزشی، مشاورهای و پژوهشی در همه حوزهها تعریف نموده است.
نوشته های بیشتر از تام آکادمی
دیدگاهتان را بنویسید